Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Идеи за Турска Закуска

Идеи за Турска Закуска

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Богата Турска Закуска

Разнообразната, хранителна и полезна турска закуска е чудесно начало на деня. Типичната турска закуска представлява парче сирене, малко мед или сладко, поднесено в купичка, и купа със зелени или черни маслини.

На масата трябва да има също така някакъв вид салам, сварено или пържено яйце, парче краве масло, нарязани на парчета краставици и домати. Задължително на масата за закуска трябва да има вода и пресен хляб, известен като екмек. Това е типичен турски хляб, който е много вкусен.

Турска Закуска

Като вариант на турската закуска са кренвиршите, поднесени заедно с твърдо сирене, питка с пълнеж от сирене със зелени подправки, различни видове сокове, а когато е сезонът на пъпешите и дините, на масата задължително има и резени от тях. Пъпешите и дините могат да се поднесат и нарязани на кубчета, за да се облекчи тяхната консумация.

В Турция закуската е специално хранене, което не бива да се пропуска. Тя се нарича кахвалти и буквално се превежда като храна, която се яде преди кафето.

Турски Хляб

Старинната турска традиция повелява чаша турско кафе да се изпие след закуската. С чашата кафе се поднася вода. По време на закуската може да се пие ароматен чай. Чаят се запарва в чайник на две нива и се пие в малки чаши.

Традиционната турска закуска е много дълга и лесно прераства в обяд. Изобилието от различни видове храни не може да остави никого равнодушен към предлаганите продукти.

Продуктите, характерни за традиционната турска закуска, са достатъчно хранителни, но в същото време не обременяват стомаха, тъй като не са тежки и лесно се усвояват.

Турската закуска се препоръчва от много диетолози, тъй като дава добър старт на деня и до обяд организмът е зареден с енергия.

Вариант на турската закуска е яйцата да се заменят с турски омлет. Необходими продукти: 2 яйца, 1 домат, 1 червена чушка, 1 супена лъжица олио, черен пипер и сол на вкус.

Доматът се нарязва на ситно, разбърква се с яйцата и нарязаната на ситно чушка. Омлетът се пържи в гореща мазнина и се подправя със сол и черен пипер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest