Хранителни измами: 10 най-чести имитиращи продукти

Изкуствено мляко
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане-23%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
5.50 лв.
4.24 лв.
Виж ››

Много храни, които консумираме всеки ден, са представени за нещо, което всъщност не са. Ситуацията в случая прилича на репликите на чанти и тоалети на известни марки, но става въпрос за хранителни продукти.

В имитиращите продукти се добавят различни добавки, които заместват натуралните и по този начин продуктът става по-евтин. И докато имитациите на чанти и тоалети просто издават, че човек няма достатъчно средства за оригиналите, имитиращите храни могат да увредят здравето.

Фалшив зехтин

Сред най-често срещаните имитиращи продукти е портокаловият сок. Има много производители, които се правят не от истински портокали, а от сухи смеси, съдържащи захар, царевичен сироп, натриев глутамат, изсушена портокалова пулпа. Всичко това се смесва с вода и се получава портокалов сок, който е имитация.

Медът е имуностимулант и трудно се имитира, но по-евтините видове мед съдържат захарен сироп и други видове подсладители.

Фалшив мед

Маслото от трюфели е често заменяно от различни видове изкуствени ароматизатори и оцветители, които се продават като масло от истински трюфели.

Продуктите, които съдържат боровинки, много често не съдържат всъщност боровинки, а оцветители, ароматизатори, подобрители на вкуса, царевичен сироп и хидрогенизирани мазнини.

Примеси в кафето

Млякото е един от често срещаните имитиращи продукти. Някои видове мляко съдържат различни видове подобрители на вкуса, сухо мляко и различни видове подсладители.

Рибата е един от имитиращите продукти – често рибата, която се продава като уловена от дивата природа, е отглеждана в рибарници, което променя качеството й.

Шафранът е сред имитиращите продукти. Това е много скъпа подправка, но всъщност често се получава така, че не се продава шафран, а различни видове изсушени и стрити на прах растения, които са с подобрители на вкуса и оцветители.

Зехтинът също е от имитиращите продукти. Най-често срещаната измама е от гледна точка на качеството, освен това зехтин, който не е произведен в Италия, често се продава като италиански. Често зехтинът е подобрен със соево и палмово олио.

Сокът от нар също е от често срещаните имитации на хранителни продукти. Но често се случва в сока от нар да има повече сок от круша и добавки като фруктозен сироп от царевица.

Колкото и да е жалко, кафето също е имитиращ продукт понякога. Това се случва, когато кафето се подобрява с различни добавки и ароматизатори – но това се отнася за смляното кафе.

Рейтинг

5 2
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Маги
Маги
13.12.2013 22:59
А за сиренето какво ще кажете? Саламът, наденицата?
4
0