gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Храни без мазнини

Храни без мазнини

Храни без мазнини
Уред за почистване на микровълнови фурни
Практичен аксесоар за вашия дом:
Уред за почистване на микровълнови фурни
20.00 лв.
Виж ››

Мазнините възникват по естествен начин в месото и в по-голямата част от млечните продукти. Ако обаче търсим храни, не съдържащи никакви калории в тях, трябва освен без мазнини, те да се и без сол и захар.

По този начин биваме силно затруднени, тъй като сол и захар се съдържат в много повече храни, дори в плодовете и зеленчуците, макар и в минимални количества. Ето кои са вкусните и засищащи храни, с минимално или никакво съдържание на мазнини, сол и захар.

Млечни продукти

Млечни продукти

Те по начало съдържат лактоза, натурално възникваща млечна захар, и могат да съдържат следи от сол. Но днес на пазара се намират все повече разновидности на млечни продукти, без добавени сол и захар.

За да получим здравословен млечен десерт или сос, подходящ за различни ястия, можем да вземем едно обезмаслено кисело мляко, да го сложим в тензух и да го оставим да се отцеди. Добавяните подправки са по избор.

Пълнозърнести храни

Бобови култури

Зърнените култури овес, ечемик, кафяв ориз, просо и пшеница, не съдържат мазнини, соли или захар в техния естествен вид. Ако ги купувате в магазин обаче, във вид на печени и зърнени закуски, те неизбежно ще съдържат и трите нежелани съставки.

За да ги избегнете, пригответе пълнозърнестите храни сами, в къщи. По този начин съставките, които ще добавите, като сол и захар, ще са в значително по-малки количества, отколкото добавяните фабрично, а и могат да се избегнат напълно.

Плодове и зеленчуци

Бобовите култури

80% от приема на сол идва от преработените храни. Добавената захар пък се намира дори и в най-здравословно звучащите храни, като консервирания фасул например.

Сушените фасул, леща и грах, сготвени у дома, са без добавени сол или мазнини. Те представляват чудесно здравословно ястие. Ако заместите преработените храни с домашно приготвени такива, това ще намали общия ви прием на сол. От друга страна, това ще бъде и добра алтернатива за питателна и здравословна храна.

Плодове и зеленчуци

Почти всички плодове в натуралния си вид не съдържат мазнини, а само минимални дози натурално възникващи захари и сол. Интересното при плодовете и зеленчуците е, че дори и да ги сготвим на скара, пара или ги сварим без добавени мазнини, това няма да промени съдържанието на мазнини, захар и сол в тях. Те са и много богати на фибри.

Замразените плодове и консервираните без сол зеленчуци също влизат в групата на полезните храни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати