Закуската на отслабващите

Закуска

На всички ни се иска да се храним с вкусни ястия и в същото време да не качваме излишни килограми. Залог за отслабването е, колкото и странно да изглежда на пръв поглед, правилната закуска.

Много хора смятат, че е по-лесно да отслабнат, ако изобщо не закусват или хапват нещо съвсем малко, след като станат от сън. Но това не е така.

По време на съня през нощта организмът не спира да работи – той активно преработи това, което сме изяли през деня. Тази енергия отива за обновяване на клетките и за подхранване на органите и тъканите.

Мляко и Плодове

Затова, освен при хората, които стават през нощта, за да се хранят, организмът се събужда с чувство на глад. Дори да не осъзнаваме, че сме гладни, гладът е на клетъчно ниво.

В клетките са се натрупали много свободни радикали, токсини и малко вода. На клетките им е необходимо подхранване за събуждане и активиране на метаболизма. Точно това е функцията на закуската.

Ако не закусите, след като се събудите, след около час или два ще изпитвате чувство на раздразнение или на необяснимо безсилие.

Вкусна Закуска

Това се получава заради намаляването на нивото на глюкозата, която подхранва мозъка. Това води и до отслабване на мускулите. Ще поискате да ядете едва когато нивото на глюкозата падне до критично ниска точка. Тогава ще изядете много повече, отколкото трябва.

Неподходящо е да закусите с бързи въглехидрати като кроасани, подсладени мюсли, различни видове тестени сладки изделия. За да отслабвате и да сте заредени с енергия, трябва да закусвате правилно.

Правилната закуска съдържа белтъчини, малко мазнини и бавни въглехидрати, които се разграждат по-бавно. Подходящо за отслабващите е да закусват с овесени ядки с малко обезмаслено мляко, или със сварена елда, както и със сварено пилешко филе, кюфте на пара или сварени яйца.

Мазнините се осигуряват от качествено растително масло или от малко краве масло. Добре е закуската да съдържа зеленчуци или плодове.

Ако не можете да закусите, защото не сте свикнали, на първо време закусвайте със сварено яйце и плодове и постепенно се учете да закусвате.

Правилната закуска съдържа истинско кафе без захар и сметана, или пък билков или черен чай, подсладен с малко мед.

Рейтинг

5 4
4 2
3 1
2 4
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
stomach
stomach
25.10.2013 05:19
много добре и правилно
0
0