Да си направим розова вода у дома

Розова вода

Красивите червени рози винаги са били ледоразбивачът за започване на всяка нова връзка. Смята се, че те могат да разтопят и най-трудното за разтапяне сърце и затова вървят ръка за ръка с романтиката, Свети Валентин и Осми март. Те са толкова красиви, че ни служат и по много други начини.

Розовата вода се е употребявала още в древността за разкрасяващи цели. Днес се използва в козметиката, тъй като има много полезни свойства и е доказано, че е лек за кожните проблеми. В европейските райони и в областите на Близкия Изток розите са се използвали и продължават да се използват за медицински и домакински цели, а розовото етерично масло - в ароматерапията, тъй като има релаксиращ и успокояващ ефект.

Факти, свързани в розовата вода

Розовата вода се използва като важна съставка в много лосиони за тяло, тъй като има превъзходен аромат. Тя е и чудесен тоник, поради което римляните в древността са предпочитали да се къпят в розова вода. Знае се и че помага за стимулиране на нервната система.

Гулаб Ямуни с розова вода

Розовата вода има и определени антисептични, и антибактериални функции, което я прави подходящ лек за борбата с кожните проблеми.

Тя е популярна и със своя вкус. Използва се в кулинарията в Западна и Южна Азия, и в областите на Близкия Изток. Съществуват рецепти още от 8 век, включващи розовата вода като важна съставка. Има много сладки, овкусявани с нея. В Индия тя се използва за съставка във вкусните Гулаб Ямуни (Gulab Jamun), много известен сладкиш, а в районите на Малайзия и Сингапур - за направата на вид сладка напитка, известна като Bandung.

За индусите и ислямистите розовата вода има и религиозно значение, тъй като се използва в определени религиозни ритуали. Ислямските химици са произвели розовата вода още през Средновековието чрез дестилация. Поради красотата си, аромата и медицинската сила, която носи, розата и до ден днешен е толкова популярна.

Специалната вода се прави от дестилираната от розите вода чрез използването на парата. Има много начини да си я приготвите вкъщи. Често това е предпочитаният начин, тъй като тази, която е достъпна в магазините, има и химически добавки. Домашно направената розова вода е най-чиста и най-полезна за кожата.

Домашно направена розова вода

Долината на розите

За начало трябва да вземете голяма тенджера, в чиято среда да поставите чист камък или тухла. Напълнете я с розови венчелистчета, които трябва да са около камъка/тухлата. На върха на камъка/тухлата поставете стъклен съд, а върху тенджерата неръждаема купа. Напълнете я с лед и загрейте за около 3 часа. Времето зависи от броя на венчелистчетата. Когато е необходимо, заменяйте леда.

Ще забележите, че купата, в която се намира леда, ще кондензира пара, която ще се процежда в стъкления съд. Тази вода е чистата розова вода, а пластът течност на върха е етеричното масло, което се използва в лосионите и подправките. Напръскайте с розова вода лицето си след тежък и изморителен ден и усетете как грижите Ви ще изчезнат!

Ако вече сте решили да откриете ползата от розовата вода, давайте и използвайте тази рецепта, за да придобиете блестящ тен с абсолютно натурални средства.

Рейтинг

5 4
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Васил Розов
Васил Розов
02.07.2014 17:12
Бах маа му,то като ядрена физика бре...Опитах се да скицирам гореспоменатото устройство,и се получи ускорител за елементарни розови частици...
8
0
з
з
04.03.2014 23:05
Нищо не разбрах,,,много пъти четох,,,но не разбрах как да си направя розова вода...тенджера,камък,,около него розите...и после стъкления съд в /у камъкът,,а къде да сложа др съд с леда,загрява ли се? Не е написана добре рецептата ме се разбира,ако може напишете я по др начин и ако качите снимки ще е.перфектно.Благодаря
7
0