Как да премахнем нитратите от зеленчуците

Премахване на нитрати
Закачалка за торби за боклук-15%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Закачалка за торби за боклук
19.00 лв.
16.15 лв.
Виж ››

Въпросът за нитратите в храните ни е актуален целогодишно. За да го разгледаме отблизо обаче, трябва първо да сме наясно какво всъщност представляват нитратните съединения.

Нитратите представляват азотни съединения. Азотът е важна хранителна съставка за всички растения, подпомагаща техния правилен растеж и развитие. За да се осигури на всеки зеленчук и плод достатъчно количество азот, производителите ги торят с естествени или изкуствени торове.

Когато се прекали обаче с добавянето на азот и азотни съединения (нитрати), в растенията се натрупват излишъци от нитрати, които при определени условия и количества стават вредни и дори опасни за човека.

Зеленчуци

Именно поради опасността за здравето всеки носи лична отговорност за това да премахне тези излишни натрупвания от нитрити. Нитритите са особено опасни. Те се образуват, когато нитратен плод или зеленчук мине през термична обработка или просто е изложен на топло място за съхранение.

Когато храни, богати на нитрати се съхраняват няколко часа в условия на повишена температура и ниско или никакво количество кислород, то тогава нитратите се превръщат в нитрити.

Има няколко прости правила, чрез които можете сами да намалите съдържанието на нитрати в консумираните зеленчуци:

- Накисвайте в студена вода листните зеленчуци поне половин час, преди употреба. Често сменяйте водата;

- Добре е във водата да се добави 1 лъжичка оцет или малко сода бикарбонат;

Измерване на нитрати

- Ако нямате нужното време за киснене на зеленчуците, то измийте ги обилно със студена течаща вода;

- Морковите и картофите режете на половина и киснете в студена вода за 1-2 часа преди консумация, като също сменяте водата. При процеса варене при тях могат да се премахнат от 40% до 80% нитрати. За целта водата се изхвърля.

- Подобна практика може да се прилага и при други ситно нарязани зеленчуци, но за съжаление по този начин се изхвърлят и доста важни витамини;

- Краставиците, корнишоните и тиквичките задължително се белят;

За останалите растения, добре е да премахнете частите им, които са с най-голяма концентрация на нитрати. Това обикновено са кочан, външни листа (зеле, китайско зеле), обелки (краставици, тиквички), дръжки и опашка (краставици, цвекло, ряпа).

Рейтинг

5 4
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Силвия
Силвия
20.05.2013 23:50
Преди 1-2 месеца имаше предаване по БНТ мисля, в което от БАН направиха опит на живо и установиха, че това с водата е заблуда.Показателите на нитрати в зеленчуците бяха почти непроменени. Затова не ми се струва много достоверна статията. А цялото киснене- излишно.
0
0
Камелия
Камелия
21.01.2014 19:57
Да, аз също го гледах и мисля като Силвия относно кисненето, но беленето и махането на кочани и други листа може да е по-достоверно. Ако някой има друга информация по този въпрос ще се радвам да прочета
0
0