Проверяват търговци на месо за незаконен внос

Негодно месо

Рано тази сутрин униформени служители на Главна дирекция „Полиция“, специализираната прокуратура, митничари и експерти от Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ и Националната агенция поприходите атакуваха офиси и производствени бази на търговци на месо в Петрич.

Все още не е ясна точната цел или причина за масираната акция на силите на реда. Според директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Михаил Бащавелов най-вероятно става дума за констрабанддно месо или месни продукти от заразени животни.

Експертите от БАБХ и НАП, придружавани от униформени служители на полицията проверяват по списък определени фирми в Петрич, след подаден сигнал до главната дирекция на „Полиция“ в София.

Според запознати акцията на българските служби е в резултат на разкрита незаконна кланица някъде на територията на Европейския съюз, за която е установено, че е произвеждала и изнасяла месо за България и страните от арабския свят.

Кланици

След спецакция на европейските ветеринарни служби и служители на Интерпол дейността на незаконната кланица е била преустановена.

При последвалото разследване, европейските служби са установили, че част от негодното месо е било изнесено за България.

Проследяването на пратката с потенциално опасните за здравето на хората меса и месни продукти е довело разследващите до няколко петрички фирми.

Въпросното месо е внесене незаконно на територията на страната ни, коментираха служители на дирекция “Полиция“. Това е наложила и допълнителното командироване на експерти от агенция „Митници“ и НАП. Работата по случая продължава.

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати