gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Кой шоколад е здравословен и кой не?

Кой шоколад е здравословен и кой не?

Видове шоколад

Шоколадът, макар и със спорна репутация относно здравословното си действие, е любим на всички нас. Освен че има големи количества захар, шоколадът не е подходящ и за хората с диабет. Те не могат да си позволят консумацията му, заради високата концентрация на мазнини в продукта, а и по други причини.

Често се препоръчва консумацията на черен шоколад, обявен за по-здравословен. Учените обаче са категорично против рекламирането му като храна с пряко отношение към здравето.

Формираното мнение, че черният шоколад не само е абсолютно безопасен за здравето, но и носи полза, е абсолютно погрешно и е с цел увеличаване на продажбите му.

Консумация на шоколад

Психологическото въздействие се възползва от факта, че хората обичат вкуса на шоколада, а когато в тяхното съзнание някакъв вид от него се асоциира с ползата за здравето, само прави неговото консумиране практически неограничено, без всъщност да носи някаква пряка полза за здравето.

Има доказана полза от употребата на малко количество тъмен шоколад, но учените са категорично против такава реклама, която създава погрешно впечатление и настройка у потребителите.

Поради това наскоро британски специалисти се произнесоха относно своя феноменален продукт - здравословен шоколад, замествайки мазнините с плодов сок.

Бял шоколад

Учените уверяват, че въпреки съдържанието на 50 процента по-малко мазнини, вкусът на новия продукт по нищо не се различава от традиционния.

Ръководителят на изследователския екип обяснява, че новата технология ще позволи на производителите да правят шоколад с плодов сок, витаминна вода и дори диетична кола.

Откривателите вече са предложили разработения химичен процес, който да послужи като стартова точка за производството на здравословен шоколад.

Те се надяват, че хранително-вкусовата индустрия ще направи следващата крачка и ще използва технологията, за да зарадва потребителите с по-вкусен шоколад, със значително по-ниско съдържание на мазнини.

Новата технология е приложима за черен, млечен и бял шоколад. Досега са направени шоколад с ябълков, портокалов и боровинков сок.

Той стои под формата на микроскопични мехурчета, които запазват твърдата структура на шоколада, като съвременно позволяват той да се топи в устата.

Рейтинг

5 2
4 3
3 0
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати