Суперхрани за по-добро настроение

Суперхрани

От храненето ни зависи и нашето добро настроение. Съществуват така наречените суперхрани, които се грижат за доброто ни настроение благодарение на специалните вещества, които се съдържат в тях.

Сред суперхраните за добро настроение е макадамията – тези вкусни ядки са богати на селен, който е признат за природен антидепресант. Липсата на достатъчно селен в организма се проявява в депресивни и потиснати състояния. Шепа макадамия на ден ще ви осигури необходимото количество селен.

Пилешко

Телешкото, пилешкото без кожа и пуешко месо съдържат аминокиселината тирозин. Тя се грижи за нивото на допамин и норепинефрин в мозъка и предпазва от депресивни състояния. Телешкото месо, пилешкото без кожа и пуешкото съдържат и витамин В12, които помагат срещу лошо настроение.

Спанак

Цитрусовите плодове и бобовите култури съдържат соли на фолиевата киселина – това вещество предпазва от депресия.

Ягоди

Всеки знае, че шоколадът се грижи за доброто настроение – той съдържа вещества, които увеличават нивото на серотонин и предпазва от депресия.

Натуралният шоколад съдържа най-много полезни вещества за подобряване на настроението, млечният съдържа по-малко. Шоколадът съдържа и андамин - вещество, което спомага за усещането за добро настроение през целия ден.

Ако искате да сте винаги в добро настроение, редовно консумирайте риба тон. Тя съдържа витамин В6, който участва в превръщането на триптофана в серотонин – вещество, което ни пази от депресия.

Пилешките дробчета съдържат витамини от групата В, които се грижат за добрата работа на нервната система и за доброто настроение.

Спанакът, зелената салата, червените чушки и ягодите съдържат цитофин – това е вещество, което рязко подобрява настроение. Спанакът, освен че съдържа цитофин, съдържа и голямо количество витамин В9, който стимулира изработването на серотонин – хормона на щастието.

Бананите съдържат триптофан, който се превръща в серотонин и ви кара да се чувствате добре. Един банан дневно ви осигурява необходимата доза серотонин, за да не страдате от депресия.

Рейтинг

5 4
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати