gotvach.bg»Статии»Двор и Градина»Да си отгледаме авокадо в саксия

Да си отгледаме авокадо в саксия

Авокадо в саксия

След като изядете вкусното авокадо, не изхвърляйте костилката, а се опитайте да си го отгледате в саксия. Плодът, от който е костилката, трябва да е добре узрял.

За да покълне костилката на авокадото, са необходими някои предварителни процедури. В средата на костилката и на равни разстояния влаво и вдясно се пробиват три миниатюрни дупчици. В тези дупчици се вкарват три кибритени клечки, които ще служат като опора.

С помощта на тези клечки костилката се закача в чаша с вода, като нивото на водата трябва да се докосва съвсем леко до ръба на костилката. Самата костилка трябва да докосва водата с тъпия си край.

Отглеждане на авокадо

След две или четири седмици костилката се пропуква и се появяват корените. Постоянно трябва да се долива вода в чашата, докато не се покажат корените.

След като се покажат, продължавайте да доливате вода, докато коренчетата не станат дълги по 3 сантиметра. В горната част на костилката е възможно да се появи зелено стръкче.

Костилката ще се обели, но не трябва да я махате. След няколко седмици петнистата костилка ще се превърне в нежно розова и гладка.

Авокадо

Костилката се пресажда в малка саксийка така, че да е заровена в земята само на една трета от височината си. Авокадото е тропическо растение, затова постоянно трябва да доливате вода в чинийката на саксията, с което да осигурявате влага на почвата.

Когато авокадото стане високо 15 сантиметра, можете да го пресадите в по-голяма саксия. Отглеждайте го на сянка, защото то не обича преките слънчеви лъчи. Можете да го отглеждате на северен прозорец.

През зимата е възможно листата на авокадото да окапят, но през пролетта отново ще се появят. Растението трябва да се полива редовно и веднъж в месеца да се наторява.

За да се чувства авокадото добре, почвата трябва да е рохка и да следите да не става плътна. За отглеждане на авокадото се препоръчва смес от градинска пръст, торф и добавка от едър пясък и малко мъх.

Ако добре се грижите за това тропическо растение, то може да стане едно от най-красивите попълнения на колекцията ви от саксийни любимци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 4
3 0
2 4
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати