Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да готвим брюкселско зеле

Как да готвим брюкселско зеле

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Рецепти с брюкселско зеле

Брюкселското зеле съдържа много полезни вещества. С него можете да приготвите вкусни и здравословни ястия и салати, да го добавяте в супи.

Вкусно и ефектно ястие е брюкселското зеле с кедрови ядки. Необходими продукти: 225 грама бекон, 60 грама масло, 90 грама кедрови ядки, 1 килограм брюкселско зеле, 3 пера зелен лук, сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне: Беконът, предварително нарязан на парченца, се запържва до златисто. Вади се беконът и се запържват до златисто кедровите ядки. Добавя се брюкселското зеле, добавя се нарязаният лук, овкусява се със сол и черен пипер.

Брюкселско зеле

Задушава се среден огън, докато зелето не омекне – около 15 минути. Преди сервиране се поръсва с бекон.

Картофите с брюкселско зеле и дресинг от горчица са много вкусно ястие с неповторим аромат.

Необходими продукти: 500 грама пресни картофи, 300 грама брюкселско зеле, 2 стръка целина, 3 пера зелен лук.

За дресинга: 1 супена лъжица зехтин, 2 супени лъжици брашно, 200 милилитра зеленчуков бульон, 1 супена лъжица горчица, 1 супена лъжица хрян, 2 щипки сол.

Брюкселско зеле на фурна

Начин на приготвяне Картофите се мият с четка и се режат на две. Зелето се мие и се реже на четири части всяка зелчица. Целината се реже на парчета, зеленият лук – на колелца.

Картофите се сваряват до омекване. Добавя се брюкселското зеле, всичко се вари се още 5 минути и се отцежда от водата. Смесват се картофите, зелето, целината и лука и се заливат с дресинга.

Той се приготвя, като зехтинът се загрява съвсем леко, добавя се брашното и се запържва до златисто. Добавя се бульонът и се кипва, добавят се останалите съставки и всичко ври на среден огън 2 минути. С горещия дресинг се заливат зеленчуците и се разбъркват.

Брюкселското зеле на фурна се прави лесно и е много вкусно.

Необходими продукти: 500 грама брюкселско зеле, 100 грама натрошени пълнозърнести бисквити, 4 супени лъжици масло, сол на вкус.

Начин на приготвяне Зелчиците се режат на половинки и се сваряват за 10 минути. Маслото се разтопява. Смесва се със зелето, бисквитите и солта и се пече 20 минути на 220 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest