gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Здравословни рецепти с елда

Здравословни рецепти с елда

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Рецепти с елда
Малка стъклена кутия за храна с капак
Практичен аксесоар за вашия дом:
Малка стъклена кутия за храна с капак
6.00 лв.
Виж ››

Елдата е много полезна, но често незаслужено пренебрегвана от домакините зърнена култура. Тя зарежда организма с бавни въглехидрати и създава чувство за ситост за дълго време.

С елда се приготвят вкусни и полезни ястия. Вкусна е елдата с леща.

Необходими продукти: 1 чаша зеленчуков бульон, 1 чаша леща, 2 супени лъжици зехтин, 1 глава лук, 2 стръка целина, 3 моркова, 2 скилидки чесън, половин чаена лъжичка майорана, 1 чаена лъжичка кимион, 1 яйце, щипка червен пипер, 1 чаша елда, половин чаена лъжичка сол, 1 супена лъжица оцет.

Варене на елда

Начин на приготвяне: Бульонът се кипва, добавя се лещата и се вари 15 минути на бавен огън. Лещата се отцежда, бульонът се запазва. Лукът се нарязва и се пържи до златисто в зехтина.

Добавя се нарязаният морков, нарязаната целина и смачканите скилидки чесън. Всичко се готви до омекване на морковите.

Зеленчуците се добавят в лещата, добавят се подправките.

Елда

Яйцето се смесва с елдата и се запържва 10 минути на среден огън в мазнина. Добавя се бульонът, в който е вряла лещата и се кипва. Огънят се намалява и се вари, докато елдата омекне.

Елдата се смесва с лещата, овкусява се със сол и черен пипер и се добавя зехтин и оцет.

Елдата със сьомга е вкусно и ефектно ястие.

Крокети от елда

Необходими продукти: 300 грама пушена сьомга, 1 чаша елда, 1 глава лук, 2 супени лъжици масло, сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне: Елдата се сварява и се отцежда. Сьомгата се нарязва на кубчета, лукът се нарязва на ситно. Лукът се пържи до прозрачност и се добавя сьомгата. Пържи се около 3 минути. Добавя се елдата, всичко се задушава 4 минути под капак и се подправя на вкус.

С елда се правят вкусни крокети.

Необходими продукти: половин чаша елда, 400 милилитра вода, 1 яйце, 2 щипки сол, 30 милилитра олио.

Начин на приготвяне: Елдата се сварява и се охлажда. Добавя се яйцето и се разбърква. Кашата се разстила на тънък слой, за да поизсъхне и се оставя за половин час.

От тази смес се оформят крокети, като се нарязва на квадрати. Всеки квадрат се пържи в сгорещена мазнина и се сервира топъл или охладен, с гарнитура от пресни зеленчуци. Тези крокети могат да се използват за гарнитура на месни ястия или риба.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
53
45
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Юлия
Юлия
05.08.2014 21:22
Кой ги измисли тези рецепти?
0
0
Юлия
Юлия
05.08.2014 21:18
Каква е тази рецепта, елда с леща? Някакъв балабоч.Елда никога не се готви с леща.
3
0
Веси
Веси
28.01.2014 14:32
Рецептите с елда са нещо не традиционно за бг кухнята но много полезни :)
3
0