Идеи за пролетни сарми

Видове сарми

Сармите са подходящо ястие за пролетта и за зимата. Могат да се приготвят с месо или без, постни или само с яйца, със сланина, ако са зелеви, и с мляно месо, ако са лозови.

Сармите, обаче, могат да се приготвят и с други листа освен познатите ни лозови и зелеви. Всъщност много вкусни сарми стават също и от листа от липа, от цвекло, от лапад, както и от спанак. Предлагаме ви няколко интересни пролетни рецепти за сарми.

Лозови сарми с леща

Лозови сарми

Необходими продукти: лозови листа, 60 г леща, 200 г ориз, връзка зелен лук, 2 връзки магданоз, ½ връзка джоджен, 5 картофа, 3 домата, 1 лимон, зехтин, черен пипер, сол

Начин на приготвяне: първо трябва да накиснете лещата за няколко часа. След това нарязвате лука, джоджена, магданоза, доматите и смесвате заедно с ориза и лещата. Запържвате всичко и наливате 1 ч.ч вода, за да набъбне.

Добавете подправките. Картофите настържете и добавете към плънката заедно със сока от лимона. След като оризът „глътне” водата отдръпнете от котлона и започнете да пълните сармите. Наредете в тенджера и добавете вода и сварете до готовност.

Пролетни сарми

Ако предпочитате, можете да използвате и друг вид листа за тази рецепта, например листа от цвекло. Следващото ни предложение е именно с такива листа, ето и какви са останалите продукти:

Сарми с листа от цвекло

Необходими продукти: 250 г смляно месо, 3 пилешки дробчета, 120 г гъби, яйце, зелен лук, 1 к.ч ориз, ½ връзка магданоз, черен пипер и сол на вкус, мазнина, листа от цвекло, 1 ч.л червен пипер

Начин на приготвяне: нарязвате лука и гъбите и ги задушавате в мазнината. След като омекнат, сложете накълцаните на ситно дробчета, а също и ориза. След като оризът се позапържи, добавете мляното месо и подправките и разбъркайте, сложете яйцето и магданоза.

Сарми с лапад

След като и месото се запържи, отдръпнете от котлона. Листата от цвекло попарете, оставете да изстинат и след това започнете да пълните с плънката. Наредете ги в тенджера, добавете вода и сварете сармите. Сервирайте с кисело мляко.

Последната рецепта можете да приготвите с листа от липа или с лозови. Разликата в продуктите е единствено в това, че ако ги правите с лозови листа, трябва да добавите и връзка копър към плънката. Ето каква е цялата рецепта:

Пролетни сармички

Необходими продукти: 500 г кайма, 3 стръка зелен лук, 1 к.ч ориз, яйце, листа от липа, черен пипер, риган, черен пипер, олио

Начин на приготвяне: задушете зеления лук и когато остане само на мазнина, добавете предварително подварения ориз и месото. Разбъркайте и оставете да се запържат, а след това сложете подправките и разбитото яйце. Завийте сармите и сложете в тенджера да се сварят. По желание към тази рецепта може да си направите сос със сметана.

Рейтинг

5 3
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати