Тайните на вкусния булгур

Булгур

Булгурът представлява пълнозърнеста пшеница. Тя е измита, бланширана на пара или във вряла вода, изсушена и натрошена на малки части. Булгурът е вкусен, полезен, лесно усвоим, засищащ и диетичен - истинска кулинарна находка.

Булгурът е създаден с цел да не се губят хранителните му стойности при преминаване през термична обработка. Той е по-дълготраен продукт, който се вари много по-бързо от обикновената пшеница.

Булгурът има много хранителни качества и предимства. Полезен е главно заради високото си съдържание на витамини, аминокиселини и микроелементи.

Ако сте решили да разнообразите традиционната си трапеза, то булгурът е идеален за това. Фибрите в него ще неутрализират свободните радикали, като по този начин ще ви предпазят от рязкото покачване на нивото на кръвна захар и ще регулират обмяната на веществата в организма.

Готвене на Булгур

Освен това, булгура е смятан за естествен очистител на организма от шлаките, тъй като се свързва със солите на тежките метали и спомагат за изхвърлянето им.

Тайните на приготвянето

Булгурът се продава пакетиран или насипен. Цветът му зависи от вида и състава му: много дребен се продава за арабската салата табуле и кюфтета, два средно едри варианта за яхнии и най-едър. Най-добрият здравословен заместител на ориза във всички ястия е пълнозърнестият едросмлян булгур.

Когато приготвяте ястие за 2-ма или 4 гарнитури, обикновено ще ви е нужна една чаена чаша булгур. За да добие уникален вкус, след като бъде изплакнат, запържете за кратко булгура в олио с нарязани на ситно зеленчуци. Отгоре залейте с бульон или вода. Пропорцията вариво-течност трябва да е едно към две и половина.

Салата с Булгур

Имайте в предвид, че ако не се спазват пропорциите, ще се скашка. След като се залее, гозбата се бърка добре, котлона се намалява и съдът се захлупва с капак. След четвърт до половин час е готова, в зависимост от това колко едри са парченцата.

Булгурът бива в най-добро съчетание с всичко видове лук (шалот, бял, чесън и праз), както и всякакви кореноплодни (морков, пащърнак, целина). При готвене трябва всички продукти да са нарязани на еднакви кубчета, за да се сготвят едновременно. Задушен дори за 10 мин, булгурът с другите продукти ще добие допълнителна свежест.

Когато приготвяте булгур, трябва да обърнете и специално внимание на подправките, които му добавяте. Освен традиционните сол и прясно смлян черен пипер, той се съчетава перфектно и с много други, според крайния резултат, който се търси.

Чаена лъжица чубрица, накълцан пресен кориандър, босилек, каперси и сушени домати, куркума, джинджифил на прах, арабската смес заатар и китайският микс „Петте подправки” на върха на лъжичката и в различни комбинации - всички те ще донесат букет от вкусови разновидности във вашата кухня.

Тъй като е универсален продукт, булгурът е подходящ за приготвяне както като самостоятелни ястия, така и като допълнение към останалите.

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Кирил
Кирил
22.03.2015 00:25
Крайно безсмислена статия. Тва е писано от някакъв лаик. Тва и аз мога да го напиша, като съм готвил веднъж булгур. Най смешното е с чубрицата. Тва българите сме уникални. Булгур, ряпа или сьомга, давай чубрицата и всичко е перфектно:)
0
1
Миленка
Миленка
21.09.2014 12:05
Благодаря ви! За мен тази информация е много полезна.
1
0