Хранене при Ентероколит

Ентероколит

Ентеколитът е хронично заболяване, което представлява възпаление на лигавицата на тънките черва. Процеса често заангажира и част от дебелото черво. Като най-чести причини за почвата и развитието на хроничния ентероколит са злоупотребата с пикантни храни и подправки, хроничният алкохолизъм, еднообразно то хранене с груби и бедни на витамини храни, резециран стомах, атрофичен гастрит, хроничен холецистит и панкреатит, паразитни инвазии, интоксикации с тежки метали, продължителна употреба на медикаменти и др.

Обикновено страдащите от ентерколит са нервни, страдат от безсъние, сутрин се събуждат много изморени и отслабват доста много. Често имат сърцебиене. Болестта протича дълго с периоди на подобрение и влошаване.

Диетата, която се налага при наличието на заболяването, протича с преобладаваща ферментативна дейност - обилно отделяне на газове, изпражнения със светъл цвят. Ето какви храни главно трябва да включите в менюто си:

Тиквички

Хляб и хлебни изделия – Основно бял хляб, сухар, гризини, добре изпечени.

Боровинки

Мляко и млечни продукти – Най-вече сирене и кисело мляко, като прясното е напълно противопоказно и не трябва да се консумира.

Месо – При ентероколит се препоръчват крехки меса, смлени, печени на скара или фурна, както и варени.

Яйца – От яйцата се яде само белтъка, тъй като той действа благоприятно на стомаха.

Плодове и зеленчуци – От зеленчуците най-полезни и благотворни при наличието на ентероколит са тиквичките, карфиола, морковите, картофите и червените домати. Те се консумират смлени или варени.

От плодовете най-добри са боровинките, нарът, шипките, ябълките и лимоните. Те доказано действат изключително очистващо, облекчаващо и благоприятно. Ябълките се консумират настъргани или печени, лимоновият сок – подсладен с малко захар, а от шипките, нара и боровинките се приготвя отвара.

Позволено е кравето масло и растителните мазнини. Ястията се приготвят без запръжка. Захари и мед са позволени, но в ограничени количества. Тежките форми на болестта ги изключват. Подправките са позволени, но отново в ограничени количества.

Най-добре при ентероколит действат течностите. Супите и бульоните горещо се препоръчват. Супите трябва да са главно от нетлъсти меса и зеленчуци, а бульоните трябва да са прозрачни или със смлени зеленчуци. Най-благотворно и успокояващо действат зеленият чай и отварата от шипки. За предпочитане е да се пият без захар.

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати