Вкусни предложения със сусамов тахан

Хумус

Таханът е продукт, който много богат на витамини от група В, витамин Е, както и на калций. Съдържа високи нива и на микроелементи – мед, магнезий, фосфор и др. Сусамовият тахан е всъщност два вида - пълнозърнест и от белен сусам. Предлагаме ви три рецепти за сусамов тахан – салата, шейк и типови хлебчета. Ето какво са необходимите продукти за рецептите:

Зелена салата със сусамов тахан

Необходими продукти: зелена салата, 2 моркова, ½ глава червено цвекло, ½ портокал, ½ ч.ч слънчогледови или тиквени семки, 2 с.л сусамов тахан, зехтин и лимонов сок

Салата с тахан

Начин на приготвяне: Зелената салата се нарязва – по желание може да добавите към нея и малко спанак. Портокалът се обелва и изчиства от ципите. Морковите и цвеклото трябва да настържете на ситно ренде и да ги добавите към останалите продукти. Накрая добавяте слънчогледовите семки, а с останалите продукти правите дресинг за салатата. Ако предпочитате, добавете и малко портокалов сок към него.

Типови хлебчета със сусамов тахан

Необходими продукти: 1 ½ ч.л мая, 1 ч.л мед, 150 г сусамов тахан, 1 ч.л сол, 240 мл вода, брашно – типово и бяло - по около 180 г всяко

Начин на приготвяне: Брашното, което е упоменато в рецептата, може да бъде малко, затова подгответе до себе си по-голямо количество. Първото, което трябва да направите, е да разтворите маята с меда и да ги оставите двайсетина минути на топло място. По 180 г от всеки вид брашно се пресяват и смесват заедно със солта, както и тахана.

Хлебчета

На тънка струя изсипвате и маята и разбърквате. Трябва да се получи тесто, от което трябва да се получат хлебчетата, но първо го оставете да втаса за около 1 ч и 30 минути. След това оформяте топчета от тестото – долу горе с големината на тенис топки.

Слагате ги в намазнена тава и ги покривате с кърпа. Трябва да постоят около час, за да втасат отново на топло място. След това ги печете в предварително загрята на 180 градуса фурна, докато се зачервят. По желание преди това може да ги поръсите със сусам.

И след като приготвихме салата и питки, идва ред на нещо по-лесно – шейк със сусамов тахан, който е изключително полезен и хранителен. Сложете в блендера половин литър мляко, 2 с.л тахан, 2 с.л мед ( може и по-малко, на вкус), малко канела за аромат. След това разсипете в чаши.

Рейтинг

5 1
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати