Храни, които влошават настроението ни

Нещастни храни

Храната е важна част от живота ни, а някои от храните и напитките, които хапваме и пийваме, могат да ни доведе буквално до паника и депресия. В наши дни хората ядат много "нещастни храни".

С нещастни имаме предвид, онези, които са лишени от минерали, хранителни вещества и полезни мазнини. Затова пък са богати на огромно количество захар и вредни мазнини, които проучванията свързват с депресия.

Нездравословно хранене

Вижте списъка с храните, които могат да ви развалят настроението.

1. Сироп от агаве (столетник)

Сиропът от агаве е много рекламиран, като естествен подсладител и здравословен продукт, но това е само мит. Той не повишава количеството кръвната ни захар, но излишъкът от фруктоза в Агаве може да предизвика метаболитен синдром, подготвяйки мозъка ни за колапс и нестабилност в настроението.

Сладки неща

2. Пушени бут, шунка, колбаси

Конвенционалните меса идват от ферми, животните в които са напомпани с антибиотици. Освен това съдържа консерванти, захар, сол и нитрати, които понижават настроението ни и дори могат да предизвикат мигрена.

Вредни храни

3. Газирани напитки

Содата кара настроението ни да спадне рязко, веднага след първоначалния прилив на захар.

4. Маргарин

Високото съдържание на омега-6 мастни киселини обърква настроението ни и нивото на инасулина.

5. Преработени тиквени семки

Ще повторим, преаботени тиквени семки, а не домашно изпечените или суровите. За преработването им често се използва консервант, наречен калиев бромат, който блокира абсорбирането на йод от щитовидната жлеза. А количеството йод влияе на настроението ни. Всъщност, първото нещо, което психиатрите проверяват при разкриване на депресия, е щитовидната жлеза.

6. Чипс

Трудно е да му устоиш, особено ако футболният сезон е в силата си. Той също съдържа блокиращите добро настроени 6-мастни киселини, но и канцерогенни вещества.

7. Гевреци

Рафинираните въглехидрати в тях блокират настроението ни и могат да ни докарат до депресия.

8. Фъстъци

Съдържат мононатриев глутамат и изкуствени ароматизатори, които могат да предизвикат мигрена, слабост и затруднено дишане.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати