gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Кухненските прибори пренасят хепатит A

Кухненските прибори пренасят хепатит A

Мръсна кухня

Норовирусите са нов вид вируси, на които се дължат почти всички хранителни натравяния. Интересното е, че те се развиват в кухнята, именно при процеса на приготвяне на храната.

Всеки знае, че микробите идват от неизмитите ръце. Е да, ама не. Въпреки че и по ръцете ни се прикрепят множество микроскопични вредители, данните от ново изследване сочат, че заразяването на храната става най-често от различните кухненски уреди, които използваме. Лошо измит нож или ренде например могат да са преносители на изключително сериозни заболявания.

Продукти

Посочените резултати са получени чрез изследване на пътя за пренасяне на вирусите на хепатит А и норовирусите между плодовете и зеленчуците от една страна и ножовете и рендетата от друга. Това изследване е проведено от американски учени.

За да стане подобен опит възможен, те взимали един път проби от незаразени кухненски прибори и заразени продукти, а след това – обратно.

Резултатите наистина учудили учените. Оказало се, че при използването на чисти кухненски уреди и заразени хранителни продукти, след това вируси можело да бъдат намерени върху поне половината от ножовете и другите уреди, използвани за приготвяне на храната. От друга страна, при използването на заразени ножове и рендета и чисти плодове и зеленчуци, заразяването било по-често.

Кухненски прибори

От това следва изводът, че именно замърсените кухненски прибори и уреди, като рендета, ножове, печки, тигани и др. са големите преносители на повечето зарази в кухнята. Изследването сочи още, че дни след некачественото почистване на тези уреди, все още се откривали вируси и бактерии.

Като цяло чистотата в кухнята е задължителна. И въпреки, че вече доказано знаем, че уредите са най-главни преносители на бактерии и микроби, не трябва да пренебрегваме факта, че и от замърсените плодове и зеленчуци се развиват зарази.

Хигиената в кухнята не се ограничава до перфектното измиване на съдовете и продуктите за готвене. Ежеседмично и ежемесечно трябва да се правят профилактични почиствания на хладилника, фризера, абсорбатора и др., за да се предотврати разпространението на бактерии именно от тях.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати