Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Вкусни рецепти с тофу

Вкусни рецепти с тофу

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Тофу

С тофу могат да се приготвят вкусни и здравословни рецепти, които ще изненадат близките ви с невероятния си аромат и нетрадиционни комбинации на продукти.

Тофу в марината от портокали и джинджифил е изискан и вкусен специалитет.

Необходими продукти: 500 грама тофу, 1 чаша прясно изцеден сок от портокал, 4 супени лъжици оризов оцет, 5 супени лъжици соев сос, 5 супени лъжици зехтин, 4 супени лъжици сусамово олио, 3 скилидки чесън, 1 чаена лъжичка настърган корен от джинджифил, четвърт чаена лъжичка лют червен пипер, 1 зелен лук, 1 връзка магданоз.

Мариновано Тофу

Магданозът се реже на едро, чесънът се реже на ситно, лукът се реже на колелца. Тофу се нарязва на триъгълници. Те се нареждат върху дъска и отгоре се покриват с кърпа. Върху кърпата се слага тежест, която да помогне за по-бързото премахване на излишна течност от тофуто. След половин час кърпата и тежестта се махат.

В купичка се смесват портокаловият сок, оцетът, соевият сос, двата вида мазнина, чесънът, джинджифилът и лютият червен пипер. Триъгълниците тофу се нареждат в тава и се заливат с маринатата. Поръсват се със смес от магданоз и зелен лук. Оставят се в хладилника за 6 часа.

Рецепти с Тофу

Преди да се приготвят, част от маринатата се излива така, че да покрива триъгълниците тофу само до половината. Пече се 45 минути на 180 градуса, без да се обръща. Тофу е готово, когато стане златисто, а част от маринатата се е изпарила.

Оризът с аспержи и тофу е вкусен и здравословен.

Необходими продукти: 1 чаша кафяв ориз, 2 супени лъжици зехтин, 1 глава лук, щипка сол, 1 червена чушка, 150 грама печурки, 200 грама тофу, 1 супена лъжица брашно, 2 супени лъжици соев сос, 1 връзка аспержи.

Оризът се сварява за около 30 минути, като на една чаша ориз се добавят 2 чаши вода. Лукът се нарязва на ситно и се пържи в зехтина, като се осолява. Нарязаната чушка се добавя към лука, добавят се нарязаните гъби и се пържат седем минути на силен огън.

Аспержите се измиват, премахва се твърдата долна част и се нарязват на по три части. Добавят се към зеленчуците и се задушават 5 минути. Тофу се нарязва на кубчета и се овалва в брашното. Добавя се към зеленчуците и се запържва. Смесват се зеленчуците с тофу и оризът и се поливат със соев сос.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest