Кога и как да берем коприва
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кога и как да берем коприва

Кога и как да берем коприва

Бране на коприва

Още в началото на пролетта копривата пуска своите листа. Можете да я намерите навсякъде - по паркове, дворове, планини, там където нищо друго не може да расте. Тя е невзискателна към терена, самостоятелна и издръжлива е. Някога е била първата храна през пролетта.

Копривата съдържа в себе си тъй нареченото органично желязо, което е основно при червените кръвни клетки. Анемията, безсилието и слабостта се дължат именно на липсата на това органичното желязо.

Храненето с коприва е в състояние да пречисти кръвта и да усили транспортирането на кислород. Берейки я през пролетта, ние улавяме първата слънчева енергия, огряла листата й. Всеки, нуждаещ се от енергия след зимния период, трябва да се обърне към нея.

Салата с коприва

Копривата може да расте както навън, така и в саксии, и да бъде употребявана по всяко време, като лечебен чай или запарена - дори и сурова, като салата, с мазнини. Препоръчвана е на всеки, който може да отдели време да си я набере.

Копривата може да се консумира през цялата година. През пролетта помага срещу пролетната умора, през зимата ще помогне, когато сме попрекалили с празничната храната, а ако сме натоварени в ежедневието, можем да пробваме да заменим кафето с чай от коприва.

Събирането и пиенето на коприва изглежда лесно. Това обаче не е съвсем така. Трябва да се следват няколко препоръки, когато решим да я берем и използваме. Едната от тях е свързана с процеса на брането. Ако искаме да проведем лечение за прочистване на кръвта или да премахнем пролетната умора, трябва да берем копривата при намаляваща луна.

Чай от корпива

За останалите лечебни растения е точно обратното. Чаят от коприва се пие пак при намаляваща луна и то между 15-19 за по-добър ефект. Най-добра е младата, пролетна коприва.

Добре е да изберете чисто място за брането на копривата. Най-добре ще е, ако наблизо има вода. В никакъв случай не трябва да се бере в населени местности и около пътища.

Запомнете, че се берат само връхчетата на копривата, а не цялото растение. За целта се използват ръкавици, тъй като, макар и полезни, ожарванията от коприва са и доста болезнени.

Можете да си помагате с ножици, а събраното събирайте в пликове. Когато се приберете у дома, разстелете набраната коприва за няколко дни на шарена сянка, да изсъхне.

Освен за лечение и укрепване на имунитета, копривата се използва и за направата на редица кулинарни изкушения, типични за българската кухня.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
мими
мими
22.05.2014 23:46
Чудесна информация.Благодаря
4
0
Rosi
Rosi
01.06.2013 15:07
Благодаря за информацията!
3
0