gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Интересни факти за ябълките

Интересни факти за ябълките

Ябълки
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
18.00 лв.
Виж ››

Всеки е чувал крилатата фраза: „С ябълка на ден, докторът ще е далеч от мен”. Това твърдение, залегнало в паметта ни, е напълно вярно. Ябълките съдържат 200 мг. полифеноли, 30 грама въглехидрати с нисък гликемичен индекс, повече от 5 грама фибри и около 80 калории – букет от полезни свойства.

Най-важното, което трябва да знаем е, че при консумацията на ябълките около 2/3 от фибрите и доста от антиоксидантите се крият в кората им.

Отслабване с ябълки

Скорошно изследване в Токио пък доказа, че полифенолите, съдържащи се в плода, ни предоставят предимства, като повишаване на силата и издържливостта, както и спомагат за намаляването на телесните мазнини.

Състав на ябълките

Учените са изследвали как влияе продължителната и регулярна консумация на ябълки върху хора и животни. И при двете изследвани групи се наблюдава повишение на активността на гени, стимулиращи изгарянето на мазнини, като същевременно се установили повишение на силата и намаляване на мускулната умора.

ябълков сайдер

При хората, консумирали в продължение на 12 седмици ябълки, се наблюдавали тенденциозни намаления в нивата на мазнините, теглото и холестеролът.

Всичко това се дължи от една страна на почти неизвестния факт, че ябълките съдържат 25% въздух. Те са страхотна храна за предотвратяване на остеопороза и укрепване на костите. Освен това помагат и за укрепването на паметта.

Ябълките са плодът с най-голямо съдържание на фибри – една средна ябълка съдържа до 4 гр. фибри. Освен всичко друго, те не съдържат мазнини, натрий и холестерол.

В литературата ябълките са символ на много неща, но най-вече на изкушението, следвано от безсмъртието и прераждането, любовта, здравето, плодородието и др. Твърди се, че тяхна родина е регион между Каспийско и Черно море, както и Централна Азия.

Има доказателства, че са консумирани още в 6 500 г. пр.Хр. Плодът е бил любим на гърци и римляни. Днес, сред най-големите производители са Китай, САЩ, Турция, Полша и Италия, като са известни над 7 500 техни разновидности.

Смета се, че хапването на една ябълка преди сън помага за почистването на зъбите. Твърди се, че по този начин се подпомага белотата им.

Реално в света 39% от ябълките са обработени в ябълкови продукти, а 21% от тях са направени под формата на сок и сайдер.

А хората, имащи страх от ябълки, страдат от фобията, наречена Malusdomesticaphobia.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати