Скорбялни и безскорбялни зеленчуци

Зеленчуци

Както скорбялните, така и безскорбялните зеленчуци са важна част от менюто ви. Зеленчуците зареждат организма с много минерали, витамини, фибри и съвсем малко количество калории.

Разликата между двата вида зеленчуци се изразява в количеството нишесте, което съдържат. Скорбялните зеленчуци имат по-високо количество нишесте, съответно съдържат повече калории, защото нишестето е вид въглехидрат.

Изследвано е, че всяка порция от скорбялните зеленчуци има три пъти по-вече въглехидратно съдържание, отколкото безкорбялните.

Въглехидрати в тялото

Безскорбялни зеленчуци

Тъй като въглехидратите са важни за енергията, по-голяма част от калорийният прием - около 45 до 65%, трябва да бъде именно от тези храни. Ако обикновено консумирате около 1600 калории дневно, то 180-260 грама общо за ден, трябва да бъдат въглехидрати.

Видове зеленчуци

Скорбялните зеленчуци включват няколко типа от корени, луковици и зърнени. Царевица, тиква, грах, пащърнак, картофи - всички те са представители на скорбялните зеленчуци.

Скорбялни зеленчуци

Безскорбялните зеленчуци обикновено са от цветностната част на растението. Такива са маруля, аспержи, броколи, карфиол, краставици, спанак, гъби, лук, чушки и домати.

Готвене на скорбялни и безскорбялни зеленчуци

Скорбялните зеленчуци трябва да бъдат сготвени преди да се ядат, за разлика от безскорбялните, които могат да се приемат и в сурово състояние. Тях също можете да ги приготвяте. Ако не сте почитател на суровоядството, можете да ги направите на пара, така ще имате още едно топло предястие.

Избор на зеленчуци

Въглехидратно съдържание

Скорбялните зеленчуци ни осигуряват около 15 грама въглехидрати на порция, а безскорбялните обикновено имат по-малко от 5 грама. Тъй като последните могат да се ядат и сурови, и сготвени, една чаша порция безскорбялни сурови зеленчуци е еквивалентна на половин чаша сготвени безскорбялни зеленчуци.

Калории в зеленчуците

Тъй като скорбялните зеленчуци са с по-голямо съдържание на въглехидарати, калоррите в една порция от тях са около 80. В порция безскорбялните зеленчуци калориите достигат до 25.

Докато безскорбялните зеленчуци не влияят на кръвната захар, скорбялните я повишават. С количеството им трябва да внимават най-вече диабетиците. Скорбялните зеленчуци подпомагат процеса на растеж, като зареждат тялото с много енергия. Безскорбялите пък, могат да се приемат в неограничено количество, тъй като съдържат фибри, които спомагат за добро храносмилане.

И двата вида зеленчуци са важни за нашето дневно меню и не може да се твърди, че едните са по-полезни от другите.

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати