Класическите гръцки рецепти

Пълнени патладжани

Именно в Древна Гърция се е зародило кулинарното изкуство в Европа. Едно от многото доказателства за това е фактът, че там през далечната 330 г. пр. Хр. се е появила първата готварска книга, дело на Архестратос.

Гръцките рецепти са формирани под влиянието на кухните на Балканите, Италия, Мала Азия и Близкия изток. Най-разпространените продукти са зехтинът, зеленчуците и билките, зърнените храни и хлябът, виното, рибата и различни меса, най-вече агнешко и ярешко, а като още допълващи традиционни вкусотии преобладават маслини, сирене, патладжани, тиквички и киселото мляко.

Пържени тиквички

Добре известно е, че гръцки традиционни ястия се свързват главно с зехтин, маслини, риба и “Узо”. Това обаче изобщо не е достатъчно да обобщи многообразието на тази уникална кухня, "виновна" за здравето и дълголетието на нашите южни съседи.

Гръцка салата

Едно от най-характерните гръцки ястия е "Tiganita". Това представлява така характерното за гръцката кухня дълбоко пържене на зеленчуци. Най-използваните за целта са тиквички, патладжани, чушки или гъби.

"Horiatiki" представлява така популярната у нас Гръцка салата. Основните и съставки са домати с краставици, червен лук, сирене Фета и маслини Каламата, подправени със зехтин и лимонов сок.

Гръцки сладкиш с грис

Единствено в Кипър и се добавят още булгур и зелен- вместо червен лук. "Lachanosalata" е още един типичен вид гръцка салата, направена от зеле със сол, зехтин и лимонов сок, следвана от "Patatosalata" - картофена салата със зехтин, ситно нарязан лук, майонеза, лимонов сок или оцет. Общо взето, гръцките салати са едни от най-разнообразните в света.

Традиционна манджа от нашата съседка е "Dolmadakia" - лозови листа, пълнени с ориз и зеленчуци, а често и с месо. Доста позната рецепта и у нас.

„Kolokythoanthoi" - въпреки че не са изявени любители на безмесните рецепти, тази рецепта с тиквички, пълнени с ориз или сирене с билки е дълбоко залегнала в народния бит на гърците. Подобен е случаят и с ястието "Fasolakia freska", направено от пресен зелен фасул, задушен с картофи, тиквички и доматен сос.

Истинско кулинарно изпитание за всеки готвач е приготвянето на "Spanakopita" - спаначен пай със сирене Фета, яйца, зелен лук и подправки. И истинско вкусово изживяване за всеки, докоснал се до него.

"Fasolada" е типичната боб чорба, приготвяна и у нас. Гърците обаче го смятат за лично тяхно изобретение. Чорбата, приготвена от фасул, домати, моркови, целина, зехтин и др., е определяна в много гръцки готварски книги като традиционно гръцко ястие, като понякога дори го наричат "националното ястие на гърците”.

Гръцката кухня заедно с нейните уникални традиционни рецепти, е уникално явление, което не може да се опише - то трябва да се види и да се опита в цялото му многообразие.

Рейтинг

5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Стела Церковска
„Kolokythoanthoi"-наистина не е пълнени тиквички ,а цвета на тиквичките,пълнен с ориз...дори сирене няма в него!
А картофената салата не съдържа майонеза!
"Dolmadakia" се пълнят само и единствено с ориз!Останалите с месо си се наричат както при нас сърми.
1
1
Нели Чардаклиева
Нели Чардаклиева
20.12.2013 23:29
"Колокитоанти"не е тиквички,а цвят от тиквички/колокитаки-тиквичка/и/антос-цвят/Наистина е много вкусно.
6
0