Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Консервиране на череши

Консервиране на череши

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Компот от череши

Има много начини за консервиране на череши. Ако използвате някой от тях, тези вкусни и полезни плодове ще ви радват и през студените месеци.

Най-лесно се прави компот от череши - това е традиционен начин за консервиране. Но можете да направите един малко по-необикновен компот.

Консервиране на череши

Необходими продукти: 3 литра вода, 4 пръчки канела, половин чаена лъжичка семена от анасон, 250 грама захар, 500 грама череши.

Начин на приготвяне: Водата със захарта се кипва и се добавят анасона и канелата. Оставят се да поврят три минути и съдът се сваля от котлона. Предварително се подготвят черешите, като се избират само здравите плодове, измиват се и им се махат дръжките.

Череши в ром

Черешите се слагат в буркани заедно с канелените пръчици от сиропа. Заливат се с горещия сироп, затварят се с капачки и се оставят да изстинат на стайна температура. Така приготвеният компот се съхранява на тъмно и прохладно място.

Черешите в ром са приятен и вкусен спомен за топлите дни. Може да се приготвят наведнъж или с наслагване на допълнително количество череши спрямо узряването им, защото има и късни сортове череши. Плодовете се нареждат на един слой в широк буркан и се покриват със захар.

Сладко от череши

След това се заливат с ром. Слага се нов слой плодове и се покрива със захар, а след това се залива с ром. Пропорцията е 250 грама череши на слой, които се покриват с 200 грама захар и се заливат със 100 милилитра ром. Когато бурканът се напълни, се долива ром догоре.

Сладкото от череши също е традиционен начин за консервиране на тези вкусни плодове.

Необходими продукти: на 1 килограм плод - 1 килограм и 200 грама захар, 2 грама лимонена киселина, 280 милилитра вода, 1 ванилия.

Начин на приготвяне: Подбират се здрави плодове, измиват се и се почистват от дръжките и костилките. В дълбок съд се кипва водата, ванилията и захарта. Когато захарта се разтвори, се слагат плодовете. Вари се около 2 часа.

Когато сиропът се сгъсти, се слага лимонената киселина. Сладкото се сипва в затоплени буркани, които се обръщат с капачката надолу и се оставят така, докато изстинат.

Може да замразите череши във фризер. Първо трябва да ги наредите върху тава и леко да ги замразите - това се прави, за да не залепват една за друга.

Препоръчва се да замразявате плодове без костилки. След като леко се замразят, се разпределят в пликове и се нареждат във фризера.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest