Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Защо да похапваме лешници?

Защо да похапваме лешници?

DesislavaDesislava
Новак
217311
Лешници

Лешниците са много високо енергийна храна, заредена с множество здравословни хранителни вещества, които са от съществено значение за оптимално здраве. Сто грама ядки съдържат приблизително 628 калории.

Тези божествени ядки са богати на мононенаситени мастни киселини, като олеинова киселина, както и есенциални мастни киселини, като линолова киселина, която спомагат за намаляване на лошия холестерол и увеличаване на добрия холестерол.

Проучванията сочат, че добре познатата ни средиземноморска диета, в която присъства изобилие от мононенаситени мастни киселини помага да се предотвратят заболявания на коронарната артерия и изграждането на положителния здравословен профил на липидите в кръвта.

Консумация на лешници

Малките и хрупкави лешници ядки са богати на фибри, витамини и минерали, и са пълни с многобройни фито-химикали. Като цяло те защитават от различни болести и дори от рак.

Лешниците са изключително богати на фолиева киселина, която е уникална характеристика на тези ядки - 100 гр. пресни ядки съдържат 113 микрограма от нея, което е около 28% от препоръчителния дневен прием на този витамин.

Фолиевата киселина е важен витамин, който помага за предотвратяване на мегалобластна анемия и най-важното - дефекти на невралната тръба при новороденото. Добра новина за бъдещите майки!

Полезни ядки

Лешниците са отличен източник на витамин Е, съдържат около 15 грама на 100 грама ядки. Витамин Е е мощен липид и разтворим антиоксидант, необходим за поддържане на целостта на клетъчната мембрана на лигавиците и кожата, като я предпазва от вредните свободни радикали.

Тези ядки, като и бадемите, са лишени от глутен и следователно са безопасни алтернативни източници на храна, които могат да бъдат използвани в спазването на безглутенова диета.

Лешниците са заредени с много важни В-комплекс витамини като рибофлавин, ниацин, тиамин, пантотенова киселина, пиридоксин (витамин В-6) и фолати.

Те са богат източник на минерали като манган, калий, калций, мед, желязо, магнезий, цинк и селен. Желязото помага за предотвратяване на микроцитна-анемия.

Магнезия и фосфора са важни компоненти на костния метаболизъм.

Лешниковото масло има приятен вкус и аромат и отлични стягащи свойства. То помага да се поддържа кожата добре защитена от изсушаване.

Маслото също се използва в готварството и като помощник в традиционната медицина и масажната терапия, в ароматерапията, и във фармацевтичната и козметичната промишленост.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
51
43
30
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
ВИЛИ-Виолета Матева
В двора си имам дърво лешник Всяка година си събирам и суша лешници за зимата Много вкусни и с много витамини са добра храна за здраве
0
0