gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Да изчистим нитратите с правилна обработка

Да изчистим нитратите с правилна обработка

Нитрати

Нитратите представляват минерален азот, който в човека се превръща в нитрит. Последният потиска дишането и причинява редица заболявания.

Най-често нитратите, които приемаме, навлизат в нашето тяло чрез приема на плодове и зеленчуци.

За да намалим съдържанието на нитратите във вече закупените плодове и зеленчуци, трябва да пристъпим към правилната им обработка преди консумация.

Ето кои са основните стъпки, които всяка домакиня трябва да следва, за да предпази себе си и семейството си от зловредното влияние на тази отрова:

Зеленчуците се киснат най-малко 10 минути преди консумация, тъй като нитратите са разтворими във вода. Листните и листо-стъблените зеленчуци е добре да се киснат 1-2 часа преди консумация. По този начин ще отстраните до 70% от нитратите.

Нитрати в зеленчуците

Зеленчуците и плодовете, закупени от магазина, трябва да са дълбоко обелени, тъй като най-големи съдържания на нитрати има именно в кората и непосредствено под нея.

Това е най-наложително при картофи, краставици, тиквички, дини и други.

Плодове

Отстранявайте „най-нитратните” части на растенията, т.е. най-външните, подлагани на най-много нитратна обработка и основата на марулите.

Купувайте и консумирайте възможно по-узрели плодове и зеленчуци – съдържанието на нитрати в тях е значително по-ниско от недозрелите или презрелите.

Термичната обработка разлага една част от нитратите, а друга преминава в отварата.

Поради това, изхвърляйте водата още топла, при варенето – ако я чакате да изстине, нитратите ще се върнат отново в зеленчуците.

Подобна процедура намалява до 80% от нитратите. Най много се намалява съдържанието на нитрити при варене на пара - 30-70%, във вода 20-40%, а при пържене 15%.

Добре е зеленчуците да се консумират, подправени с лимон – той пречи на превръщането на нитратите в нитрити.

Соковете от плодове, най-вече от моркови и цвекло, трябва да са прясно изцедени. Така, повечето нитрат остава в отделената целулоза.

При доматите термичната обработка намалява на половина нитратите, но трябва да се има в предвид, че колкото повече престояват, толкова повече нитрати са се превърнали в нитрити.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 2
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
jordannnn
jordannnn
03.03.2015 19:31
В домата ако е червен, няма икакво съдържание на итрати!! В няки случаи растенията се хранят с естествен тор които също съдържа азoт,нитратен азот?? Не всички нитрти се преобразуват в нитрити! И голямата доза нитрити получаваме с един консервант кото се добавя в месото от магазина а не от зеленчуците!
0
0
Vegetarianeca
Vegetarianeca
25.10.2013 01:11
Дори леката термична обработка на храната (дори и на пара) УБИВА ВИТАМИНИТЕ в нея *

* от филма Фууд Mатърс !!!
0
0
Теменуга
Теменуга
17.10.2013 13:28
А какво се случва с витамините в плодовете и зеленчуците след като ги киснем във вода, обелваме "дълбоко" и изхвърляме бульона от варенето?! Да не се окаже, че накрая консумираме една гола целулоза?
4
0