gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Как да намалим апетита си

Как да намалим апетита си

Апетит

Факт е, че неудържимият апетит оказва огромна роля в живота на голям процент от хората на Земята. Ядем, пълнеем, но не можем да спрем. Всичко това се превръща в един ужасен, ежедневен цикъл от повтарящи се събития.

Поради това неминуемо трябва да се вземат мерки, за да се спре неконтролируемият апетит - главният виновник за качването на килограми.

Ето кои са универсалните методи, предлагани от специалистите в тази област:

- Здравословно хранене - яжте често и по малко;

Голям апетит

- Не яжте прави. По този начин се поглъща по-голямо количество храна;

- Когато се хранете, станете от масата, когато сте още леко гладни. След това предприемете 5-минутна разходка;

Пиене на вода

- Яжте нискокалорични храни, които ще ви държат сити по-дълго време. За това са най-подходящи храните, богати на фибри;

- Изпийте 2 чаши минерална вода или доматен сок преди хранене. Апетитът ви ще намалее с една трета;

- Най-големият враг на неудържимия апетит е чесънът. Една скилидка дневно ще ви помогне да укротите глада;

- Друго средство за залъгване на апетита за поне 2 часа е консумацията на половин чаша отвара от магданоз или изплакнете устата си с ментова вода или джоджен. Подобно действие има и настойката от сливи и смокини, приготвена от половин килограм плодове и 3 литра вода. Течността се вари, докато намалее с около 500 мл. и се пие по 1/2 чаша преди хранене, заедно с плодовете;

- Ограничете консумацията на кафе до 1-2 чаши дневно, тъй като стимулира апетита. Пийте го без захар;

Точков масаж

Освен това, диетолозите препоръчват консумацията на продукти, които помагат за намаляване на апетита. Това са доматения сок, достатъчно гъст, че да засити стомаха. Отлични помощници в пристъпите на глад са и зеленчуците, които са богати на въглехидрати и целулоза и имат малко количество мазнини.

Изключително иновативен метод за намаляване на апетита е стимулацията на определени точки. Това е повлияно от японската масажна техника, добиваща все по-голяма популярност у нас. Кратък масаж на точката между носа и горната устна със средния пръст например, всеки ден, намалява апетита.

Друга точка, чрез чиято стимулация се горят калории, се намира на сгъвката от вътрешната страна на китката, разположена на една линия с малкия пръст. Подобни точки има и на пръстите. Тяхната стимулация става, като върховете на пръстите се притискат на едната ръка с палеца на другата.

Преди натиска се вдишва, задържа се въздуха, докато трае въздействието, след което се издишва и се преминава на следващия пръст.

Последната точка се намира на ухото. С палеца и показалеца се упражнява лек натиск върху външната част на ушната мида, като приложеният напън трае не повече от 3 секунди.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 6
4 4
3 1
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати