Храни за разстроен стомах

Леки супи

При разстроен стомах храната трябва да е пасирана или да е претъркана през гевгир с дървена лъжица до консистенция на сварен грис и трябва да се приготвя на пара или с вода. Приемът на храна е на малки порции до 6-8 пъти на ден.

Може да се пие преварена вода, силен черен чай, кафе, какао, но в никакъв случай прясно мляко. Не се препоръчва подслаждане на топлите напитки.

Разстроен стомах

При стомашно разстройство сокове се пият, само ако предварително са разредени с преварена вода, за да не дразнят излишно стомаха. Препоръчва се пиене на шипкова отвара в неограничени количества - топла или студена, но не подсладена.

При стомашно разстройство се препоръчва яденето на супи, но те трябва да са приготвени с така наречения втори бульон.

Първият бульон при варенето им не се използва - той е много силен, затова се отделя и към месото се налива вряла вода. Може да се добави в бульона смляно нетлъсто месо или риба и фино фиде.

Може да се консумира хляб, но не пресен а вчерашен или във вид на сухари. Може да се консумират умерено тестени изделия без мая. Яйца - само рохки, но не повече от едно дневно.

Зеленчуци на пара

Плодовете и зеленчуците ще заредят организма с витамини и микроелементи, но трябва да се приемат само предварително обработени. В противен случай ще се отразят зле на разстроения стомах.

Подходящи при стомашно разстройство са зеленчуковите пюрета, както и зеленчукови кюфтета, които трябва да са сготвени на пара. Претъркани или пасирани зеленчуци могат да се употребят за приготвяне на зеленчукови крем супи, но без мазнина.

Неблагоприятно въздействие върху разстроения стомах имат киселите, солените, консервираните продукти, маринатите с оцет, хрянът и пикантните подправки.

Трябва да се избягват и сухите салами, мазните сирена, консерви, шоколад. Всички сладки продукти ще засилят стомашното разстройство и затова не се препоръчват.

Трябва да се изключат от ежедневното меню газираните напитки, алкохолът и бирата. Тежки храни като гъби също не трябва да се приемат никакъв случай.

Рейтинг

5 0
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Рози
Рози
15.08.2014 12:59
Добре би било,ако бяхте препоръчали някаква точна рецепта при такива случаи,а не само препоръки.
18
0
г . раиков
г . раиков
25.10.2013 18:00
ок...отли4но предадено
3
1