Засилен контрол на заведенията по морето

Проверки по заведенията

В разгара на летния туристически сезон Областните дирекции на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) в градовете Добрич, Варна и Бургас ще засилят контрола в заведенията за обществено хранене и магазините за хранителни стоки на територията на курортните селища.

Експертите от БАБХ ще обърнат специално внимание на подвижните, временни и сезонни обекти, т.нар. „капанчета“ и други щандове за бързи закуски, пържена риба и сладолед.

Няма да бъдат пропуснати и обектите за бързо хранене, които се намират на територията на хотелските комплекси, включително и тези от затворен тип.

Бързо хранене

Във връзка със зачестилите оплаквания от миналата година, ще се правят изненадващи извънпланови проверки на курортните комплекси и туристически обекти, които предлагат услугите “all inclusive”.

Целта на проверките от страна на служителите на БАБХ ще бъде да се установи дали обектите съответстват на действащото законодателство на страната като сградов фонд и оборудване.

Ще се следи за произходи правилно съхранение на сурови храни и продукти. Особено внимание ще се обърне на сроковете на хранителните продукти, и етикетирането на храните.

Цаца

Инспекторите от БАБХ ще проверяват за спазването на новите изисквания във всеки обект за производство на храни да работи лице, което притежава необходимото средно или висше образование в областта на хранителната промишленост.

Допускат се и лица, които имат образование в друга сфера, но притежават допълнително придобита професионална квалификация в същата област по Закона за занаятите.

С цел максимално гарантиране на общественото здраве ще се осъществява строг текущ и изненадващ контрол за наличието на валидни здравни книжки, в които са оказани предварителните и периодичните медицински тестове, на които служителите в хранителните обекти са длъжни да се подлагат.

Служителите от Българската агенция по безопасност на храните ще следят и за проведените от работодателите периодични обучения и инструктажи относно качеството и безопасността на храните. Масираните проверки ще продължат до закриването на летния туристически сезон.

Рейтинг

5 1
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати