Най вкусните пилешки крилца са контрабандните

Пилешки крилца

Свободата има различни измерения. Тя е универсална за всички и строго индивидуална в начините, по които хората я разбират. И докато за едни свободата се изразява в свободното придвижване и свободното изразяване на мнението си, то за други дори едни пилешки крилца могат да символизират отхвърлянето на оковите.

Палестинците, които живея в окупираните от Израел територии в Газа, отдавна са намерили начин да отхвърлят изолацията, на която са подложени. Въпреки множеството пропусквателни пунктове и въоръжени стражи, стремежът на хората към свобода винаги ще намира начин да избегне ограниченията.

За обитателите на Газа пътят към свободата и мечтаните, но забранени удоволствия, минава през стотици подземни тунели. От там предприемчиви контрабандисти доставят всички, за което има пазар. Стоките на черния пазар са най-разнообразни и варират от строителни материали, оръжия, смартфони до луксозни коли и булки.

Фаст фууд

По-търсени от оръжията обаче, са хрупкавите пилешки крилца на „KFC“ и апетитните сандвичи „Big Mac“. Въпреки относително високата цена на тези изкушения, желаещите да похапнат западни „фаст фууд“ съвсем не липсват.

От времето на поръчката, до доставката на мечтаните пилешки крилца минават минимум 4 часа, което далеч не отговаря на определението „бърза закуска“. Причина за бавната доставка, е че най-близките до Палестина ресторанти от веригите на световно известнити производители се намират в Ел Ариш, Египет.

Бургери

Именно от там предприемчиви търговци купуват за 12 долара дузина от хрупкавите пилешки хапки, които няколко часа по-късно продават, вече изстинали за цели 27 долара.

Високата цена на тези забранени в Палестина деликатеси и свързана с трудностите за доставката им. Невероятно, но факт – доставянето на една порция пържени крилца е свързано с множество телефонни разговори, банкови преводи и... трудна координация с правителството на Хамас. Долар за подкуп тук, долар за подкуп там – и за търговеца остават едва 4-5 долара.

Истината е, че нито търговеца то прави, защото трупа голяма печалба от тези сделки. Нито палестинците си ги поръчват, защото са толкова големи фенове на нездравословните закуски. Просто, това което тежи най-много на жителите на окупираните територии е световната изолация, в която се намират.

По думите на професора по псиология Фадел Абе Хеен: „Те мечтаят за всичко, което е отвъд границите – точно както затворникът мечтае за свободата отвъд решетките“.

Така че, ако някога сте се чудили къде са най-вкусните и най-скъпите пилешки крилца в света, вече знаете отговора – в ивицата Газа. Там „fast food“ имат вкус на свобода.

Рейтинг

5 2
4 6
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
blaga
blaga
25.09.2014 15:47
да попитам къде да намеря тази рецепта за крилцата .
0
0