Помагат ли наистина витамините при лечението на акне?

Помагат ли наистина витамините при лечението на акне?

По-успешните натурални терапии на акнето действат като редуцират възпалението, асоциирано с избиването на пъпки. Витамините и минералите обаче не работят по този начин. Означава ли това, че те не са ефективни за лекуването на пъпки, акне и пустули?

Излишните витамини, с изключение на мазните разтворими (A, D и Е), се елиминират от организма. Мазните разтворими витамини се съхраняват в тялото и могат да имат сериозни странични ефекти, особено витамин А.

Разтворимите във вода витамини също могат да имат неблагоприятни и понякога опасни странични ефекти, което е проблем и за известния за лекуване на акне витамин - програмата B5 акне. Витамините и минералите обаче са необходими за здравето на кожата, за хормоналния ни баланс и за здравата имунна система. Именно тези неща въздействат на акнето и е необходимо да приемате препоръчителния дневен прием на витамини.

Помагат ли наистина витамините при лечението на акне?

Витамин А и витамините В играят съществена роля за здравето на кожата. Витамин А я подсилва, а липсата му може да доведе до поява на акне. Трябва да знаете обаче, че прекомерният прием на този витамин може да доведе и до избиването на пъпки.

Завишената доза на витамин А може да е опасна, особено за бременните жени, които не трябва да взимат повече от 10.000 IU на ден. Останалите хора могат да приемат до 25.000IU дневно, което наистина е препоръчаната доза за лекуване на акне.

Помагат ли наистина витамините при лечението на акне?

Другите странични ефекти от свръхдозата на витамин А включват гадене, сърбеж, объркване, главоболие, менструални проблеми и замаяност. Дълготрайното приемане на прекомерни количества витамин А могат да доведат до нарушение на черния дроб, болка в мускулите и костите, и главоболие. Някои хора могат да имат симптоми и при по-малко от 15.000- 25.000IU, така че приемът на този витамин трябва да е контролиран.

Всички В витамини са важни за здравия външен вид на кожата, но само някои от тях се препоръчват на страдащите от акне. Това са витамин В3 (100 мг. три пъти дневно), витамин В6 (50 мг. три пъти дневно) и витамин В5 (50 мг. три пъти дневно). Ако приемате В витамините отделно, е препоръчително да си вземете В комплекс, тъй като тази група действа заедно и отделянето на някой от витамините може да доведе до дефицит на В витамини.

Витамините В помагат и при стрес, който също играе негативна роля за появата на акне.

Витамин Е е страхотен за ускоряване на лечението, тъй като е антиоксидант и помага за абсорбацията на витамин А. Препоръчаната доза е 400 IU дневно.

Витамин С с биофлаваноиди е единственият витамин, който има противовъзпалителен ефект. Той помага и в лекуването на кожата и дава тласък на имунната система. Изпробвайте с 3000 до 5000 мг., разпръснати през деня.

Цинкът е важен минерал, който подпомага контролирането на пъпките.

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Даниела
Даниела
08.02.2012 12:12
Оф, тези пъпки са ужасни! Дали ябълките ще помогнат?
0
0