Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Откриха 1 тон пилешко със салмонела в Перник

Откриха 1 тон пилешко със салмонела в Перник

MarianeMariane
Джедай
2559563k
Откриха 1 тон пилешко със салмонела в Перник

Експертите от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) откриха наличие на салмонела в пилешко месо. При рутинна проверка в складовете и преработвателната база на голям производител на пилешко месо в Перник са били открити над 1 тон заразени с бактерията продукти.

От БАБХ бързат да успокоят хората, че двата серотипа на бактерията, които са били открити при изследването на въпросното месо, са от вида Salmonella Derby и Salmonella Infantis, които са ниско патогенни.

Това, според експертите означава, че дори хората да са консумирали заразено месо, има малка вероятност да се проявят някакви симптоми на инфекция. Първите признаци на заразяване със салмонела са обилно повръщане и диария, често и висока температура.

Все още няма яснота относно първоизточника на заразата. Преработвателното предприятие от Перник е закупувало пилешкото месо от друг голям производител от Стара Загора.

Откриха 1 тон пилешко със салмонела в Перник

Паралелната извънредна проверка на експертите на БАБХ не е открила отклонения в качеството на месото в складовете на фирмата производител от Стара Загора.

Директорът на Областната служба към БАБХ в Стара Загора - д-р Дамян Миков, потвърди, че складовете на заралиите са „чисти“ и допусна, че е възможно да става дума за вторично заразяване на месото, по време на пътуването му между Стара Загора и складовете на фирмата-получател в Перник.

Имената на уличените във скандала фирми се пазят в тайна, защото според БАБХ: „Не бихме искали да ги дискредитираме. Месото не е попаднало в търговската мрежа и няма опасност от заразяване на хората“.

Административна санкция е наложена на птицепреработвателя от Перник. Продължава работата по установяването на точните огнища и механизми на заразата.

До тогава ще се правят извънредни проверки на територията на търговските обекти и заведенията за обществено хранене, където се предлагат рискови храни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
53
42
31
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
запознат
запознат
12.06.2013 23:58
ако хората се научеха първо да се пазят от собствената си идиотщина...
Топлинната обработка на хранителните продукти УБИВА салмонела. Иначе щяхме да сме болни най-малко всяка седмица. Поинтересувайте се малко, тези бактерии присъстват в доста от хранителни продукти в домовете ни. За какво е тази медийна кампания??? Няма ли други новини?
0
0
Ванче
Ванче
12.06.2013 20:33
Каква е тази гласност,при която не се споменават никакви имена? Кога нашите медии ще се научат да правят новини или може би се страхуват да съобщят имената на виновниците.... Докога с тази цензура...
0
0
информиран
информиран
12.06.2013 19:37
Нямат право да съобщят имената на фирмите, защото ще ги осъдят за нула време. Иначе най-вероятно става дума за Градус-Стара Загора и Вланел - Перник.
0
0
Ужас
Ужас
12.06.2013 19:26
Добре, де, ето това не го разбирам. Открили тонове заразено месо, а НЕ казват кой е производителя или марката!!! Ако аз сега имам сурово пиле от магазина в хладилника да го готвя ли, или не? Кога най-сетне медиите ще се научат да работят изцяло в полза на обществото не знам...
0
0
Възмутена
Възмутена
12.06.2013 16:31
Ама защо никой не пише името на тези производители? Нека хората да знаят от какво да се пазят!!!
0
0