Кулинарни тайни при готвене на патешко месо

Пълнена патица

Патешкото месо се различава от пилешкото по това, че то е много по-калорично и мазно от пилешкото. Затова един от основните моменти при приготвянето му е отстраняването на слоя мазнина.

Това може да стане по няколко начина. Може да оставите патицата да се готви на пара за половин час и така мазнината ще се стопи и ще се стече в тенджерата.

Друг начин е да набодете мазните участъци и при готвенето мазнината ще изтече от дупчиците. В този случай обаче трябва да сложите патицата нависоко на допълнителна съдинка, за да не се готви в собствената си мазнина.

Патица с портокали

Друга тайна за доброто приготвяне на патешкото месо е получаването на вкусна, хрупкава коричка. Можете да я постигнете като преди запичането във фурната я полеете с гореща вода, но трябва да я поливате бавно и да внимавате да не попадне вода вътре.

Ако сте купили замразена патица, трябва да я размразявате бавно. Първо я сложете в хладилник за около ден и после я оставете на стайна температура.

Патицата се слага да се пече винаги в предварително загрята фурна. При правилно сготвяне месото има наситен вкус и аромат.

Патицата може да се пълни със зеленчуци, сушени плодове, цитрусови плодове. Най-подходящите подправки за патешкото месо са магданоз, копър, босилек.

Патешко филе

Оригинален и прост начин за приготвяне на патица е да й махнете кожата и да я сложите на дъното на съда. Отгоре слагате патицата, сипвате течността от консерва с ананас, отстрани нареждате ананасовите шайби и печете 4 часа.

Ако искате да приготвите сочна патица, трябва да я печете добре опакована в алуминиево фолио за около 4 часа. Когато месото е готово, изваждате от фурната и я оставяте завита още 15 минути.

Патица с мед се приготвя лесно и е вкусна.

Необходими продукти: патица с тегло около 2 килограми, 5 супени лъжици соев сос, 3 супени лъжици мед, 2 супени лъжици зехтин, сол и черен пипер на вкус.

Патицата се попарва два пъти с вряла вода през интервал от 15-20 минути. Всички съставки се смесват до получаване на сос.

С част от него се намазва патицата и така престоява минимум 2 часа в затворен съд. Преди готвенето се намазва още веднъж, а останалият сос се налива във вътрешността на патицата.

Слага се във фурната да се пече без капак, като периодично месото се полива с получения при готвенето сос. Патицата ще е готова след около 2 часа и половина.

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати