gotvach.bg»Статии»Двор и Градина»Отглеждане на люти чушки

Отглеждане на люти чушки

Отглеждане Люти Чушки
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см
11.00 лв.
Виж ››

Пиперът, независимо дали е сладък или лют, е топлолюбива зеленчукова култура. След засяване, семената му поникват за 10 дни, при температура 25 градуса. Това става през периода февруари – май. Една от основните грижи пък за неговото израстване, е редовното торене. Реколтата се добива през юли-октомври.

Лютивите, както и сладките чушлета, се отглеждат от семена. Засаждат се в саксии или сандъчета, за да се прихванат. За да поникнат по-бързо, преди засаждането семената се поставят в топла вода, 40-45 градуса, за няколко часа. В саксиите/сандъчетата се засяват на дълбочина до 1.5 см. Отгоре посева може да се покрие със стъкло или буркан.

Саксиите или сандъчетата, в които са посадени семената, задължително трябва да се поставят на топло и светло място, изцяло на слънце. Когато растенията поникнат, похлупаците се свалят, а растенията продължават да се доразвиват при стайни условия.

Люти Чушки

Същото е условието за засяване навън - трябва да изберете място, целодневно огрявано от слънцето. Добре е почвата да е обогатена от предшестващата култура.

Люти Чушлета

Ако сте решили да засявате навън, вариантите са два - или засявате директно семената, или пренасяте вече готов разсад, получен в саксия или сандъче.

Когато растенията достигнат 20 см височина, е нужно върховете им да се прищипят. По този начин се стимулира разклоняването на стъблото, тъй като именно там се образуват повечето плодове. Ако израстват бързо, може да се поставят колчета, които да придържат растенията.

Пиперовите растения се поливат внимателно, с хладка вода. Освен това е добре да се торят веднъж на две седмици, както в саксия, така и навън. Лютите чушки задължително се сеят разделно с всички други посеви, най-вече от сладките чушки.

Процедурата по засяването е идентична и в градината. За производство от разсад са необходими 150-200г/дка., а за директна сеитба 600-800г/дка.

Интересното при пипера е, че може да се отглежда и през зимата. Това е много добре, тъй като, особено лютите чушки, са считани за една от суперхраните, а консумацията им пресни и през зимата, ще ви зареди с енергия. За целта ви е нужна оранжерия, с пригоден в нея парник с биотопливо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
46
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати