gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Съхранение на копър и магданоз

Съхранение на копър и магданоз

Магданоз и Копър

За да се запази ароматът и полезните свойства на копъра и магданоза, трябва правилно да ги съхранявате. След като купите магданоза или копъра, увийте ги във вестник и сложете вестника в найлон.

Сложете този пакет в най-долната част на хладилника – така зелените подправки ще се запазят за дълго време свежи и ароматни.

Можете да съхраните копъра или магданоза и по друг начин – като ги потопите в буркан или чаша с вода. Но ако в продължение на няколко дни не сменяте водата и не отстранявате пожълтелите листенца, зелените подправки няма да запазят свойствата си.

Копър

Копърът и магданозът могат да се замразят. Измийте и нарежете на ситно копъра или магданоза. Напълнете с нарязаните зелени подправки форма за лед и покрийте с малко вода.

След като се замразят, извадете кубчетата нарязана зеленина и ги сложете в кутия за съхранение във фризер. При нужда пускайте необходимото количество кубчета в ястията. Можете да ги добавяте и в салати, но предварително трябва да ги размразите.

Друг метод за съхранение на копър и магданоз е осоляването на тези зелени подправки. Растенията се измиват, нарязват се на ситно и с тях се пълнят стъклени буркани, като се добавя доста сол.

Магданоз

На 1 килограм зелени подправки се слагат около 200 грама сол. Затворените буркани се съхраняват на тъмно и хладно. Хладилникът е добро място за съхранение на солените подправки.

Копър и магданоз можете да съхранявате и в зехтин. Зелените подправки се измиват, нарязват се на ситно и се слагат в буркани. Заливат се със зехтин така, че да са покрити изцяло с мазнината и отгоре да остава още 1 пръст мазнина. Бурканите се съхраняват на тъмно и хладно.

Магданозът и копърът могат да се съхранят и с оцет. Зеленината се измива, нарязва се на ситно, смесва се със сол и оцет и се слага в херметично затварящи се буркани. Отгоре се полива със зехтин или олио, които напълно трябва да покрият зелената смес.

Мазнината ще предпази подправките от мухъл и те ще се съхранят около 4 -5 месеца. На всеки 100 грама зеленина се слага 1 чаена лъжичка сол и 1 супена лъжица оцет. Така приготвените магданоз и копър се използват за супи и сосове.

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
ВЕЛЕВА
ВЕЛЕВА
19.07.2013 17:24
Замразен магданоз губи аромата си и не ползвам такъв,но копър и сушен и замразен си запазва миризмата!
0
2
LILI
LILI
14.07.2013 20:45

Аз замразявам магданоз, копър, целина като просто ги измивам. Както са на връзка ги поставям в някакъв съд, като потапям само дръжките.Изчаквам да изсъхнат листенцата, нарязвам ги и прибирам във фризера/съхранявам в пликче/

0
0
Ива
Ива
13.07.2013 23:24
Аз замразявам магданоз, копър, целина като просто ги измивам,нарязвам и ги поставям в найлоново пликче.Могат да се ползват и за салати после веднага. Траят с месеци, да не кажа повече..
1
0