Зеленчуци, които може да отгледате на балкона

Зеленчуци

Ако не притежавате парцел земя, на който да се развихрите като градинари, можете да го направите на балкона си. Краставиците, доматите и чушките лесно се отглеждат на терасата.

Така ще се радвате на вкусни зеленчуци, отгледани от самите вас без използването на вредни химикали и ще се гощавате със салата от биопродукти. Можете да подхранвате растенията с естествена тор, това ще намали вероятността от натрупването на тежки метали от въздуха в града.

Краставици на балкон

Препоръчва се в пръстта, в която отглеждате зеленчуците си на балкона, да добавите малко дървесна пепел. Това предпазва почвата от вредни вещества, които биха се пренесли в растенията.

Хрупкавите краставици са един от най-разпространените зеленчуци на градските балкони. Краставиците се отглеждат лесно и много хора предпочитат да се грижат сами за зеленчуците, от които правят салата, защото са по-ароматни от тези в магазина.

Домати в саксии

Краставиците се развиват много бързо. За едно растение ви трябва саксия от пет литра. На дъното се слагат малки камъчета за дренаж. Почвата трябва да е рохка. Краставиците ще виреят добре, ако са на балкон с източно изложение.

Краставиците дават богата реколта при повишена влажност на въздуха. Редовно пръскайте около растенията с пулверизатор, пълен с вода, така че върху листата на краставиците да не остават капки.

Люти чушки в саксии

Забийте колче в саксията, около което да се увие краставицата. Можете да я пуснете да се увива и около голяма дървена решетка – това ще направи балкона ви потънал в свежа зеленина.

Домати също могат да се отглеждат на балкон. Можете да отглеждате обикновени или чери домати. За всеки домат също е необходима саксия, не по-малка от пет литра.

Доматите не обичат, за разлика от краставиците, влажния въздух. Те трябва да се поливат всеки ден, ако навън е горещо. Ако времето е лошо, доматите се поливат веднъж седмично.

Растението се подхранва с тор веднъж в месеца. По време на цъфтежа е добре да люлеете леко растението, за да подобрите процеса на опрашването.

Чушките също виреят добре на балкон. Лютите чушки са подходящи за отглеждане на тераса. Лютите чушки са много красиви по време на цъфтеж.

Не се препоръчва отглеждането на люти и сладки чушки в съседни саксии. Почвата в саксиите, които може да са по-малки, отколкото тези за краставици и домати, трябва да се полива само с престояла вода. Вечер листата трябва да се мокрят.

Рейтинг

5 3
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати