Как се шпикова месо
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се шпикова месо

Как се шпикова месо

Шпиковано месо
Освежител против неприятни миризми за хладилник-20%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Освежител против неприятни миризми за хладилник
8.90 лв.
7.12 лв.
Виж ››

Почти всяко месо, особено ако е на големи парчета, изисква допълнителна първична кулинарна обработка. В това число се включват процедури, като начукване, паниране, шпиковане, бордиране, сухо и мокро мариноване.

Всеки, наричащ себе си кулинар, неминуемо трябва да познава из основи тези процедури, както и тънкостите при прилагането им.

Шпиковането на месо представлява пробождане и овкусяване на различни меса със сланина, бекон, зеленчуци или др. Процедурата се извършва със специален прибор – куха игла.

Другият вариант е върху месото да се направи малък разрез, в който се поставя чесън, подправки и т.н. Ако месото е сухо или бяло пък, то то се шпикова с по-мазно месо - бекон, сланина или се пълни с късчета масло.

Месо

Когато месото се шпикова с куха игла, продуктът, с който ще се шпикова, се нарязва тънки и дълги ивици и се вкарват в кухината на иглата. При вкарване в месото избрания продукт остава в месото и се показва на повърхността.

При шпиковането чрез направата на разрези пък то това става с остър нож. Правят се разрези и в тях се поставят малки парченца сланина, бекон, зеленчуци и др.

Шпиковано филе

Най-често обаче се прави шпиковане чрез набождане. То се извършва с помощта на загладена пръчица или шило по дължината на мускулните влакна.

Ето една типична рецепта за шпиковано месо. На мястото на свинското можете да изберете което и да е месо.

Шпиковано свинско

Необходими продукти: 800 г свински шол, 1 морков, 1 глава лук, олио

Начин на приготвяне: Месото се пробива с остър нож, като му се правят множество дупки. В тях се поставят резени лук, морков и чесън. Така приготвеното месо се запържва от всички страни в тиган, с малко количество олио.

След като е добре запържено, месото се поставя в глинен съд с мазнината от пърженето, и продължава да се пече още 40 мин. Сервира се нарязано на филийки.

Забележка: Шпикова се само месо, като цяло бутче или плешка например. Ако месото е нарязано на порции, то не се шпикова, тъй като лесно може да се овкуси и без тази процедура.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати