gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Почистване на загоряла захар

Почистване на загоряла захар

Захар

Загорялата захар е типичен проблем за всяка една домакиня. Колкото и внимателни да сме, все някога ни се е случвало или ще ни се случи захарта да загори. Най-често се случва при приготвянето на карамел за крем-карамел или при разтапянето на захарта, за приготвянето на някой сладкиш.

Веднага, след като я „изпуснем”, захарта се карамелизира и изглежда така, сякаш вече никога няма да може да бъде премахната. Но се плашете – на помощ идват изпитаните домакински методи.

Трябва да се знае обаче, че когато попадне на дадена повърхност, ако захарта химически още е захар, т.е. карамелизацията не е преминала в изгаряне, тогава водата трябва да я разтвори.

Почистване на загоряла захар

От друга страна, ако е изгоряла до степен сажди, тогава почистването трябва да става с избърсване с мокра салфетка. В повечето случаи обаче загорялата захар застава в междинно и трудно за почистване състояние.

Първото, към което всеки би се обърнал, са стандартните почистващи препарати, които могат да бъдат намерени в магазините. Те са с различна сила, така че, когато търсите такъв, най-добре се консултирайте с продавач-консултанта в магазина.

Често обаче и най-силните препарати са безсилни срещу загорялата захар и само утежняват положението, като свалят повърхността на засегнатото място.

Миене

Едни от методите е изстъргване. Ако сте засегнали плота у дома, то се продават специални стъргалки за плотове с метално острие. Те изстъргват абсолютно всичко до блясък, без да надират плочата. Обработката се довършва със специален крем за почистване.

Почистването трябва да се направи веднага след като захарта капне, докато е горяща, тъй като тя влиза в химическа реакция с материала на плота и след изстиването се втвърдява, като при следващо загряване не може да се разтопи отново.

Друг популярен начин за премахване на загоряла захар е белината. Слага се солидно количество от нея върху засегнатото място, оставя се едно денонощие да престои – и готово. Някои залагат на прах за миялна машина и гореща вода, като периода на изчакване е едва 20-30 минути.

Ако ли пък сте загорили захар във фурната, то още докато е гореща, преди петната да се втвърдят, те се посипват със сол. След като изстине, ще е много по-лесно да се изчистят.

Най-популярния метод да почистите загорелите съдове от захарта, е като сипете разтвор от малко вода и 2 лъжици вино върху тях. Слагат се на огъня, за да кипне сместа, след което се измиват и изплакват добре.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати