gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Почистване на загоряло мляко

Почистване на загоряло мляко

Загоряло мляко

Загорялото мляко е доста неприятна случка в домакинството. Освен да го изчисти, домакинята трябва да премахне и остатъчната миризма. Ето няколко съвета как може да стане това:

Мирисът на загоряло мляко, попаднало върху печката, се разпространява бързо из цялото жилище и е доста неприятна. За да се избегне това, млякото веднага се покрива с влажен вестник, а отгоре се напръсква с оцет. Киселата консистенция има свойството да поглъща неприятните миризми, без да оставя и следа от тях.

Съдовете, в които сте загорили млякото, се измиват най-лесно, като преди това сте ги оставили да киснат с вода и пресята дървена пепел в нея.

Почистване на загоряло

Друго средство за измиване на съдове със загоряло мляко, особено на стъклените и керамичните, е с вода, в която сте сварили небелени картофи.

Мляко

Дъното на загорелите тенджери, тигани и т.н. могат да се почистят, като се посипят дебел пласт готварска сол и се оставят да престоят за около 3-4 часа. След това изстъргването е лесно. Някои слагат съда да клокне за кратко, след което загорялото само пада.

Друга подходяща комбинация, разграждаща загорялото, е смес от сода и оцет. Използва се за почистване на всякакви повърхности.

Някои прилагат следното: при загоряла тенджера се пълни с 2 пръста вода, малко белина и препарат за съдове. Оставя се да кипне и загорялото се отлепва само.

Ако млякото е загоряло, не го изхвърляйте веднага. В никакъв случай не го бъркайте с лъжица. Просто го пресипете веднага в чист съд и го покриете с мокра кърпа, след което го сложете да кипне отново.

Вкусът на загоряло мляко пък може да се поправи, като му се прибави малко сол, а съдът с млякото се поставя в по-голям съд със студена вода.

За да не се стига до загаряне на млякото, то трябва да се следват определени съвети при варенето му. Процесът трябва да се извършва в тенджера с по-дебело дъно, за да не загаря.

Най-малка вероятност за загаряне на млякото има в бакърена тенджера, предварително изплакната със студена вода.

Ако често варите мляко в къщи, най-добре е това да става в отделна тенджера за мляко, тъй като горещото мляко има свойство да поглъща всяка миризма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Ваня
Ваня
13.02.2016 20:50
Супер съвети.
0
0
Стефан  Димитров
Стефан Димитров
29.10.2013 22:46
Повечето съвети са верни..
1
0