gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Какво знаете за пластмасовите съдове

Какво знаете за пластмасовите съдове

Пластмаса

Абсолютно неосъзнато от повечето хора, ние сме заобиколени от различни по вид и форма пластмасови пособия. Ако се огледаме, ще забележим, че пликовете, повечето уреди за готвене и разкрасяване, дори четката ни за зъби е от пластмаса.

Всяко пластмасово изделие задължително трябва да има триъгълник с определена цифра в него - от 1 до 7. Това е символ за рециклиране и показва каква точно е използваната пластмаса и по какъв начин да се рециклира след употреба.

Ето кои са масовите видове пластмаси, използвани в ежедневието, техните основни характеристики, както и в каква степен определената пластмаса е вредна:

Рециклиране на пластмаса

Номер 1 - polyethylene terephthalate (PET или PETE). Използва се най-вече при производство на бутилки за минерална вода, газирани и безалкохолни напитки, сиропи за кашлица, лейкопласт, опаковки на бисквити, полиестерни влакна.

Номер 2 - high density polyethylene (HDPE) – Отново за бутилки, пликчета за пазаруване, торбички за фризер, бутилки за прясно мляко, тръбопроводи за напояване на селскостопанска продукция, кошчета за отпадъци, имитация на дърво, кутии за сладолед и сокове, опаковки на шампоан и почистващи препарати, за капачките на минералната вода и др.

Номер 3 - polyvinyl chloride (V или PVC) – Най-вече при производството на бутилки за съхранение на нехранителни продукти, опаковки за козметични продукти, блистери, изолация на електрически уреди, тръбопроводи, канализация, огради, дограма, подови настилки.

Не на пластмасата

Номер 4 - low density polyethylene (PELD или LDPE) – Представлява полиетилен с ниска плътност и е масово използван при направата на торбички за еднократна употреба, различни контейнери, диспенсери за течни сапуни, меки бутилки, опаковки на шампоани, миещи препарати и др., домакинско фолио, опаковки на козметични продукти, лабораторно оборудване и т.н.

Номер 5 - polypropylene (PP) – Най-вече за сламки, чинии за микровълнови фурни, градински пластмаси, чаши, контейнери за храна, домакински съдове, опаковки на солети, бисквити и др. сладкарски и тестени продукти, кофички за кисело мляко и плодови млекца, памперси.

Номер 6 - polystyrene (PS) – Чашки за кафе за еднократна употреба, кутии за храна за вкъщи, саксии, играчки, видео и аудио касети, пепелници, вентилационни тръб, кутийки за CD/DVD, имитации на стъклени чаши, видео и аудио касети, и др.

6.1. - polystyrene (PS-Е) – Подвид, от който се произвеждат пенообразни чаши за топли напитки, контейнери за топла храна, защита от счупване на фини елементи.

Пластмасови играчки

Номер 7 - други (OTHER или О) – Този вид пластмаси се използва за производство на бебешки шишета, бутилки за вода за многократна употреба, кутии за съхранение на храна, опаковки за медицински нужди.

Номер 9 или ABS – Най-вече при производство на монитори, кутии за телевизори, кафе машини, мобилни телефони, повечето компютърни компоненти.

Съществуват и редица други видове, използвани при производството на по-специфични изделия.

От изброените тези, които задължително трябва да се избягват, са с номера 3(PVC), 6(PS) и 7(PC). Омекотителите, които се съдържат в тях, са наречени ”пталати” и влияят върху хормоналния баланс на човек. По време на производството на тези опаковки се отделя диоксин, който е мощен канцероген и в допълнение причинява хормонални аномалии.

Най-опасен е може би номер 6 - полистирен. У нас обаче дори известни марки кисели млека се дистрибутират в пластмасови кофички от този материал. Повечето детски играчки пък са изработени от PVC пластмаси, което ги прави потенциално опасни за децата.

Рейтинг

5 2
4 3
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати