Съхранение на бамя
Хранение бамииČuvanje bamije
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Съхранение на бамя

Съхранение на бамя

Бамя
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
5.50 лв.
Виж ››

Бамята е растение, отличаващо се със слаба съхраняемост. Поради това е добре да се консумира прясна, възможно най-бързо след прибирането на реколтата й. За да я запазите за по-дълго обаче, можете да пробвате някой от следните методи.

Ако сте решили да преработвате бамята, това става в 24 часов срок след беритбата й. До момента на преработването се съхранява на сенчесто и проветриво място.

В хладилник – Бамята може да се запази за няколко дни в хладилника, като се увие в хартиен плик и се постави в отделението за зеленчуци. Преди това не се мие, тъй като когато са влажни, плодовете увяхват по-бързо. Годна е за консумация максимум два-три дни след прибирането в хладилника. Започне ли да потъмнява, значи е време да я изхвърлите.

Бамя

Във фризера – Друга идея за съхраняването на бамя е замразяването ѝ. За целта се използват само младите, нежни плодове. Те трябва да са с дължина не повече от 4–5 см. Бланшират се за 4 минути и се оставят да изстинат.

Подреждат се на табла и се поставят за 30 минути във фризера, след което се изсипват в пликове за фризер с херметическо затваряне. Запечатват се, като в пликовете не трябва да има въздух и се връщат във фризера.

Сушена бамя – Друг метод за съхранение на бамята е сушенето. Нанизва се на нанизи и се поставя на добре огрято от слънцето проветриво място.

Ястия с бамя

Туршия от бамя - За целта се подбира прясна и млада бамя с недоразвити семена. Измива се и се отрязват дръжчиците ѝ. Накисва се за около 10 часа в разтвор от сол и оцет (300 г сол и 300 мл оцет на 10 л вода), за да се пресече слизестият сок на бамята. След това се отцежда и се нарежда в буркани.

Освен бамята, в тях се добавят още хрян и чесън. Продуктите се заливат с преварена и охладена саламура, приготвена в съотношение 5 л вода, 300 г сол, 400 г оцет. Бурканите се затварят и започва процесът на ферментация. Той трае между 10 и 15 дни. Вече готовата туршия се съхранява на хладно място. Подходяща салата и мезе през зимните месеци.

Бамя с домати

Консервирана бамя – Бамята се консервира с червени домати, като отгоре се залива с доматен сок. Най-подходящи сортове за консервиране са бамя Каваклийска, Цариградска и Султание. Консервирането на бамята е лесно.

Дръжката и основата се изрязват, като се внимава да не се отворят каналите на семенниците. Почистената бамя се измива в обилно количество вода. Попарва се за до 3 мин в кипящ солен разтвор. Той се приготвя, като на 1 л вода се прибавят 20 г сол и 5 г винена киселина. След попарването бамята трябва да се охлади до 25°С.

Червените домати, които ще се използват, трябва да са здрави и добре узрели. Измиват се добре, след което се изрязва мястото на плододръжката.

Доматите за доматения сок се почистват от дръжките, измиват се, нарязват се, поставят се в подходящ съд и се варят в собствения им сок, докато омекнат. След това се смачкват и пасират. Сосът трябва да е без семки и кожички. Добавя му се сол.

Бамята и доматите се слагат в буркани и се заливат с доматения сок, загрят до 80°С. След това бурканите се затварят веднага и се стерилизират 100 мин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати