Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Да си направим златни хрупкави картофки

Да си направим златни хрупкави картофки

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Златни картофки

Ще изненадате приятно гостите си, ако приготвите златни хрупкави картофки. Те не само са много вкусни, но са и много красиви със златистия си апетитен цвят.

Някои хора смятат, че печенето на картофки е много лесно – просто отварят фурната, слагат картофите и след това ги вадят готови.

Но в повечето случаи такова отношение към печенето на картофи завършва с половината от ястието, залепено за тавата. Трябва да изберете сами с какви подправки да овкусите картофите, но най-подходящи са риган, босилек, копър, магданоз.

Хрупкави картофи

Най-лесният и вкусен начин за печене на златисти хрупкави картофки е италианският, който се практикува от много години по Средиземноморието.

Изпечени така, картофките стават с красив златен цвят и повърхността им става хрупкава и апетитна. За да станат картофките хрупкави и златисти на цвят, те трябва да се обелят и да се нарежат на едри кубчета.

За да се постигне красивият златист цвят, картофките трябва да се напръскат със зехтин. Препоръчително е да добавите пресен розмарин и чесън.

Хрупкави картофи

Не се препоръчва да разбърквате картофите с лъжица или вилица по време на печенето, а само да разтърсвате леко тавата, в която ги печете, от време на време. Може да използвате метална шпатула, за да ги отделите от дъното на тавата, и така да ги предпазите от залепване.

Когато картофките станат златисти на цвят, те стават хрупкави отвън и меки отвътре. Такива картофки се сервират веднага и със сигурност ще изчезнат бързо от чинията.

За да направите златни хрупкави картофки, са необходими: 500 грама картофи, 60 милилитра зехтин, 1-2 чаени лъжички сол, няколко стръка пресен розмарин, 3 скилидки чесън.

Фурната се загрява на 220 градуса. Картофите се обелват и се режат на еднакви кубчета. В голяма купа се слагат картофите, излива се зехтинът и се разбърква добре, за да са покрити картофките с мазнина. Поръсват се със сол, добавя се розмаринът и обелените скилидки чесън.

Картофките се разпределят на един слой в тава и се слагат във фурната. След 10 минути може да ги отделите с метална шпатула и да ги обърнете. Повторете процедурата след 10 минути. След това на всеки 10 минути разтърсвайте тавата. Картофките са готови след около 40 минути печене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.6
51
45
31
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Monika Ivanova
Monika Ivanova
10.04.2016 14:50
аз ги пека върху кухненска хартич директно на скарата на фурната. Мажа предварително с олио и подправки каквито обичам и пека.
0
0
Малкия готвач
Малкия готвач
28.06.2014 13:36
Аз леко ги подварявам и след това ги хвърлям в тавичката .
1
1
краси
краси
11.01.2014 20:59
Бих Добавила да се пекат върху кухненска хартия,за да се избегне залепването за тавата
10
0