Списък с добрите и лошите въглехидрати

Въглехидрати

Ако търсите списък с добрите и лошите въглехидрати, явно в хранителните ви навици настъпва постепенно обрат.

Броене на въглехидрати

Изглежда че все повече хора броят въглехидратите, които приемат, и отделят голямо значение на техните тип и действие. Популярни диети, като тази на Аткинс убеждава хората, че съществуват добри и лоши въглехидрати. Също при тази диета се изисква изцяло прекратяване на приемането на лоши въглехидрати и намаляване на консумацията на добрите въглехидрати.

Това да държим под око консумацията на лошите въглехидрати е добра идея. Много диетолози и здравословни експерти съветват, че приеманите въглехидрати трябва да бъдат около 55% от калориите, които консумираме на ден, а други смятат, че тяхната част трябва да бъде по–голяма, около 65%.

Истината е там, че тези експерти със сигурност нямат предвид въглехидрати, които ще откриете в бонбоните или сладките. Ето в това се крие идеята за добри и лоши въглехидрати.

Бързи въглехидрати

Списък с добри и лоши въглехидрати

Въглехидратите се делят на прости и сложни. Простите въглехидрати се усвояват от организма по–бързо, като осигуряват на кръвта захар за по–кратко време и ви карат да се чувствате гладни и отново да тичате до кухнята.

Сложните въглехидрати са тези, които дават гориво на организма ви. Те се намират най–вече в храните, богати на фибри. Те осигуряват стабилни нива на кръвната захар, тъй като се разграждат по–бавно и това придава ефекта на ситост, което от своя страна ви кара да търсите храна на по-голям интервал от време.

Отлична идея е да приемате повече от тези въглехидрати през деня си. Ето кои продукти са подходящи:

Плодове

Зеленчуци

• Пълнозърнести продукти

• Бобови растения

Ядки

Ето и някои примери за лоши въглехидрати:

• Рафинирани зърнени продукти, като бял хляб или бял ориз

Бавни въглехидрати

• Продукти като торти, сладки или чипс

Алкохол

Газирани напитки

Само защото тези храни не са полезни, не означава да ги изхвърлите от хранителния си режим завинаги. Списъкът с добри и лоши въглехидрати не трябва да се спазва изключително стриктно. Не е нужно да се отказвате от алкохола или тортите, стига да ги приемате в умерени количества и те да не стават ежедневие за вас.

Намаляване на въглехидратите при отслабване

Намаляване на лошите въглехидрати може да ви помогне да отслабнете и да ви поддържа здрави. Въглехидратите са тези, които зареждат организма и мозъка с енергия.

Ако давате на организма си точното количество гориво, от което се нуждае, той ще бъде здрав и ще поддържате добро ниво на килограмите си.

Рейтинг

5 4
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати