gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Да заменим ориза с булгур

Да заменим ориза с булгур

Булгур

Оризът е култура, позната на българина и дълбоко залегнала в бита му. Почти всяка традиционна българска рецепта го включва в състава си. Нека обаче да поговорим за друга култура, която е добра алтернатива на ориза, а именно – булгурът.

Булгурът е зърнена храна, присъстваща първоначално в традиционните кухни на страните от Близкия Изток, Балканите, Турция, Армения, Индия и Южна Азия, но днес е все по-консумиран в почти цяла Европа и Америка.

Леща с булгур

Представлява добре измита пшеница, бланширана на пара или във вряла вода, изсушена и натрошена на малки части. Обработен по този начин, булгурът запазва хранителните си стойности, като същевременно е лесно усвоим, вкусен, полезен, засищащ и диетичен. Често се смята за кулинарна находка.

Супа с булгур

В състава си булгурът включва главно въглехидрати и фибри. Това автоматично го прави алтернативен заместител и на хляба, както и подходящ диетичен продукт.

Табуле

Съдържащ в себе си почти всички известни витамини, той набавя на тялото още калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, натрий, цинк, йод, мед, манган и селен.

В 100 гр булгур могат да бъдат открити 342 ккал, 1.3 г мазнини, 75 г въглехидрати, 12 г белтъчини и 18 г фибри.

У нас тази култура все по-лесно се намира в магазините. Продава се в насипно състояние или в пакети. Варира както цветова, така и във вариантите си.

Има общо четири вида булгур – дребен, два средни варианта и едър. Както и при другите зърнени култури, е добре булгурът да се съхранява в херметически затворен съд.

Все по-популярно става оризът да се замества с булгур. Това е възможно във всяко едно ястие. Булгурът е главно използван при пълненето на агне или заек, табуле, различни закуски, подсладен с мед и сушени плодове. Съществува и оризов булгур, също често използван за приготвянето на редица рецепти.

Освен другите си качества, булгурът притежава и изцяло здравословни такива. Поради високото съдържание на витамини от групата В, той успокоява нервната система, заглажда кожата и подхранва косата.

Съдържащият се витамин А подобрява зрението и предпазва от инфекции, витамин Е забавя процесите на стареене, а витамин D укрепва костите и зъбите.

Тъй като е подчертано силен източник на фосфор, булгурът ускорява обмяната на веществата, увеличава скоростта на мускулните съкращения и подобрява мозъчната дейност.

Предпазва от сърдечно-съдови заболявания, понижава кръвното налягане, контролира нивото на кръвната захар и помага при диабет.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати