Кога се берат гъбите

Манатарки
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня-23%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня
20.00 лв.
15.40 лв.
Виж ››

Колко лесно би било всеки сам да събира продуктите за изхранването си. Що се отнася до гъбите обаче, подобен опит е по-скоро опасен, ако човек не е запознат из основи с характера на търсения сорт.

В България годните за консумация гъби са над 200 вида, но обичайно от тях се събират не повече от трийсетина. Различните видове манатарки, печурки, сърнели, масловки и гълъбки, както и рижиката, булката, виолетката и пачи крак от хилядолетия присъстват на трапезата ни.

Брането на гъбите е възможно през цялата година. Дори през зимният сезон, по пъновете на широколистните дървена може да се намери плоска кладница, ако времето е по-меко. Най-благоприятни месеци за бране обаче си остават летните, както и влажните есенни. По това време се берат деликатесните манатарки и пачи крак.

Бране на гъби

Истината е, че с идването на пролетта идват и първите радости за всеки отявлен гъбар. Ако сте начинаещ гъбар, е най-добре да се насочите към гъби с по-ясни белези за разпознаване и без отровни двойници. Ето най-известните видове и кога се берат:

Майска гъба – Може да бъде намерена в периферията на широколистни, иглолистни и смесени гори, по поляни и пасища от края на април до края на юни. Когато е млада е полукълбовидна, а в развито състояние е почти плоска, достигаща до 10 см в диаметър, с белезникава на цвят, охрена до кремава, със суха и кадифена кожица.

Челядинка – Бере се край пътищата, по окрайнините на горите, в затревените градини, по ливадите, равнинните места, много често масово и в големи находища през май-юни. Дребна и белезникава, с тънко пънче.

Пачи крак

Манатарка – Появява се сред старите широколистни гори, както и в някои иглолистни, още през май и се бере до късна есе. Има ясно видима мрежа от изпъкнали белезникави жилчици по повърхността на пънчето й. Ако обаче те са червени, то това е отровния вид манатарака – дяволската.

Смръчкула - Островърха или кръгла, тя се появява в ранна пролет, в алкални и глинести почви, по стари пожарища, просветлени поляни, под храстите, по окосени ливади, върбалаци. Може да бъде намерена под падналите листа. Има тъмножълт цвят, със зърнеста структура.

Полска печурка - Започне ли гъбарският сезон през май — юни, тя веднага може да бъде открита край стари торища, по пладнищата на стадата и по пасищата, около местата, където през лятото лагерува добитък. Прилича на бяла топчица, по-малка от орех, а с времето става кълбовидна.

Пърхутка

Масловка - Расте върху почва в иглолистни гори от края на пролетта до късна есен. Тя е полусферична и може да е обагрена във всички нюанси на кафявото.

Рижика – Отново растяща върху почвата на иглолистните и смесени гори, тази гъба може да бъде намерена от началото на лятото до късна есен. Тя е оранжево-червена до керемиденочервена с по-тъмни, често зеленикави концентрично разположени пръстеновидни ивици.

Брането на гъби е процес, изискващ дълбоки познания и доза неувереност. И най-малкото съмнение трябва да е повод за притеснение. Добър съвет е да не се берат гъби, които са непознати.

Самото им събиране трябва да става с нож. Отрязват се при основата на пънчетата, тъй като там се намира мицелът, който образува нови плодни тела. Вече набраните се събират в подходящи съдове с твърди стени, например кошници, за да не се притискат плътно и да не се смачкат.

Ако събирате различни видове гъби, то ги слагайте в различни съдове. При евентуална констатация на набрана отровна гъба, то всички останали, които са били в контакт с нея в съда, задължително се изхвърлят.

Рейтинг

5 2
4 6
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Другарю Разцветников
Поздрави за сайтчето. Мераклий сте.
0
0