gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Съхранение на зимнина

Съхранение на зимнина

Замразени плодове и зеленчуци
Малка стъклена кутия за храна с капак-13%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Малка стъклена кутия за храна с капак
6.00 лв.
5.22 лв.
Виж ››

Съхраняването на храна за през зимата може да стане по редица начини.

Един от методите съхраняване на продукти през зимния период е замразяването им във фризер. Най-подходящи за целта са всички зеленчуци, които се консумират варени, печени или пържени.

Подобно консервиране и запазване на зеленчуците е съвременен и полезен начин винаги да имаме свежи зеленчуци под ръка през цялата година.

Буркани със зимнина

Неподходящи за подобен род съхраняване са краставиците, зелените салати, репички и лук, както и всички недозрелите или презрелите зеленчуци.

Зимнина

Подготовката на продуктите, които ще се прибират във фризера, започва с тяхното почистване, измиване, нарязване на парченца и бланширане.

Замразени плодове

Бланширането на зеленчуците е много важно, тъй като по този начин се запазват цветът, вкусът и витамините в продуктите.

За целта са ви необходими метална кошница и съд, с вместимост 7 – 8 л вряща вода. Зеленчуците се поставят в цедката и се потапят във врящата вода. В рамките на 1 минута водата отново трябва да кипне, като през цялото време на бланширането трябва да кипи.

Зеленчуците се вадят, потапят се в студена вода и се отцеждат. Опаковат се в полиетилни торбички. Оформят се в плоски правоъгълни пакети, като всяка не трябва да надвишава един килограм. За по-ситните са подходящи пластмасови съдове.

Когато решите да използвате замразените продукти, то първо трябва да ги размразите. Това става, като се изсипят в кипяща вода или се задушат в мазнина.

Желателно е зеленчуци, като спанак, зеле и др. да са частично размразени преди готвене.

Веднъж размразени, продуктите не се замразяват отново. Те трябва да се използват на момента.

Слагането на зимнина е вид консервиране. Освен замразяването на продукти във фризера, има редица други методи за подобна консервация: сушене (на плодове и зеленчуци), затваряне в буркани (на плодове и зеленчуци), в саламура (на зеленчуци).

Може да ги подредите в щайги в изба/мазе/таван (на плодове и зеленчуци - картофи, цвекло, целина, моркови, зеле, ябълки, круши, тиква, праз, лук, чесън), в големи глинени съдове (на зърнени, бобени култури).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати