Насладата от хубаво сервираното и приготвено кафе

Ароматно Кафе
Спираловидна резачка на плодове и зеленчуци за декорация
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Спираловидна резачка на плодове и зеленчуци за декорация
9.20 лв.
Виж ››

Най-добрият ресторант в града планира всичко по най-добрия начин - предлага само най-пресните продукти, подредени съблазнително и оригинално. Всяко ястие е комбинирано с подходящо вино, поднесено от добре обучен и приятелски настроен персонал, така че да удовлетвори всяко едно желание на клиентите си.

И така, вие се питате защо кафето на подобно място е толкова ужасно? С всичкото това инвестирано време, пари и усилия в планирането на всяка друга област от обслужването, храната и напитките в ресторанта, защо обикновено кафето се подценява?

Естествените мазнини в кафето създават дълготраен вкус, който клиентите усещат минути и дори часове, след като си тръгнат от мястото. Недопустимо е да се позволява такова неприятно последно усещане и все пак – това се случва всеки ден. Още повече, че кафето е едно най-печелившите сред останалите неща в менюто. Да се сервира добро кафе, означава да се прави добър бизнес.

Барманът не е единствената причина за сервирането на лошо кафе – често той разполага с машини, съставки, както и следва определена фирмена политика, които намаляват шансовете да се приготви една хубава напитка.

Едно лошо на вкус кафе рядко е резултат само от една причина – най-често те са няколко и са най-разнообразни.

Определяне на целта

Така, както е трудно да подредим пъзел, без да гледаме картинката, също толкова трудно е да се направи хубаво кафе, без да знаеш и да си виждал как става това. Но откъде да се научите?

Някои производители и/ или дистрибутори на кафе предлагат обучение за неговото приготвяне – потърсете тези компании и активно участвайте в обученията, които те организират.

Започнете с качествени съставки

Кафето, точно както храната, може да бъде хубаво ако е от хубави съставки. Тъй като водата представлява 98.5% от всяка чаша, тя би трябвало да бъде поне от толкова голямо значение, колкото избора ви на вид и сорт кафе. Минералното съдържание на водата, хлора и други съставки, могат да окажат огромен ефект върху вкуса на кафето.

Изборът на "най-доброто" кафе е сложен процес и той включва избор на различни характеристики на продукта, като изпеченост, страна производител, сорт и т.н. Мислете за избора на кафе така, както бихте мислили за избора на всякакви други хранителни продукти.

Кафе

Избор на машини

Избирането на оборудване за правене на кафе (в частност еспресо) е високо специализирана дейност. Като се имат предвид безбройните имена на производители, търговски марки и модели, трудно е да се разбере защо някои ресторантьори избират неподходящо оборудване за техните нужди или пък разчитат техният доставчик на кафе да им подсигури „безплатно” необходимото оборудване.

В живота и бизнеса, решенията, които са най-удобни, рядко се оказват най-добрите в дългосрочен план. Освен това, както можете да се досетите, няма такова нещо като безплатно предоставено оборудване от доставчиците – вие със сигурност ще сте обвързани по някакъв начин, дали с определено количество кафе или с покриване на амортизацията по машината. Когато избирате своето оборудване, ползвайте независим специалист, който да ви посъветва кое е най-доброто за вас.

Образовайте персонала си

Един изключителен барман трябва да притежава умения, подобни на тези, които един сомелиер притежава за виното и да се справя страхотно с техниката. Тези умения обаче се придобиват в продължение на много години.

Обучението и въвеждането на строги стандарти за качество на напитките в среда, която насърчава непрекъснатото обучение е най-добрият начин да се гарантира, че вашите клиенти ще се наслаждават всеки път на добро кафе и ще се връщат заради него.

Механизацията може да носи облекчение на един бизнес, който иска да предлага добро кафе, но в този случай наемането на барист се оказва излишно. Трябва да отбележим обаче, че никоя машина не може да замести взимането на решения от един добре обучен персонал.

Отдайте на кафето пълното внимание, което то заслужава и се уверете, че на служителите се осигурява редовно обучение, както и редовно оценявайте кафето, което те правят.

Кафето не е еквивалент на ментов бонбон след хранене. Когато му отделите специално внимание, ще забележите колко удовлетворени са вашите посетители и колко по-печеливш ще стане бизнеса ви. Отнасяйте се към кафето като към всички други приготвяни храни от вашето меню и ще бъдете изумени от резултатите!

Рейтинг

5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати