Какви витамини получаваме от яйцата?

Състав на яйца
Пластмасов разпределител за прибори с 4 отделения
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пластмасов разпределител за прибори с 4 отделения
7.99 лв.
Виж ››

Като част от балансираната диета, кокошите яйца са хранителни, дали са пържени, бъркани, на очи или сварени. Благодарение на тяхното високо протеиново съдържание, яйцата са категоризирани от USDA като местен продукт, доставящ същите хранителни вещестава като месото. Едно голямо яйце осигурява значителни количества от няколко витамина, както и други основни витамини, но в по-малки количества.

Рибофлавин

Яйца на очи

В щатския университет на Колорадо описват витамин В2, познат също като рибофлавин, като съществено значим за получаване на енергия от храна и поддържане на здрава кожа и външен вид. Американското министерство определя, че в едно голямо яйце се съдържа около 0.24 мг рибофлавин, или близо 20 на сто от необходимата дневна доза, според стойностите от Института по медицина.

Витамин В12

Витамини в яйцата

Кобаламин, наричан витамин В12, се среща също в яйцата. Университетът на Мериленд Медицински Център описва B12 като съществено значим за РНК и ДНК развитието. Витаминът помага при метаболизиране на мазнини и протеини, и поддържа кожата, очите, сърцето и черния дроб здрави. Американското министерство посочва, че едно голямо яйце предлага 0.65 мкг витамин В12 или около 27% от общия дневен размер на необходимите средства.

Яйца

Пантотенова киселина

Едно голямо яйце съдържа около 0.7 мг от друг важен витамин наречен пантотенова киселина, която е приблизително 15 процента от дневното количество, необходимо за възрастен. Пантотеновата киселина е от съществено значение за метаболизма на храната, енергията в тялото и за производството на някои хормони и холестерол, според Щатският университет на Колорадо.

Фолиева киселина

В Здравният център МакКинли описват фолиевата киселина, като е важна за образуване на червени кръвни клетки и генетичен материал от РНК и ДНК. Фолиевата киселина е често включена в диетата като добавка от бременни жени, помагайки за предотвратяване на спина бифида и други вродени малформации на новороденото. Едно голямо яйце съдържа 23.5 мкг фолиева киселина или около 6 процента от това, което се изисква средно на ден от този витамин.

Други витамини

Като част от балансирана диета яйцата дават и няколко други важни витамини в по-малки количества. Това включва още витамин А, витамин D, витамин В6 и в по-малки количества витамин Е.

Рейтинг

5 6
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати