Ядем с 20 процента по-безсолен хляб

Паолина СяроваПаолина СяроваНовак / Автор
Сол в хляба

Хлябът днес съдържа с 20 % по-малко сол, отколкото хлябът преди 10 години, сочи ново изследване.

Експерти определят този факт като истински напредък по посока подобряване качеството ни на живот, както и здравето на населението.

Сол

При белия хляб употребата на сол е намаляла значително за последното десетилетие, а при черния и пълнозърнест – частично.

Зеленчуци

През 2001 година са изследвани 40 продукта, а през 2011 – 203 продукта.

Солени храни

Учените ни предупреждават, че намаляването на солта в хляба не е достатъчно.

За да се предпазим, е необходимо да ограничим и директната й употреба. Хубаво е да избягваме солени продукти.

Консумацията на повече зеленчуци и плодове ще балансира ефекта на солта в организма, твърдят учени. Това е така, заради високите нива на калий, които се съдържат в някои плодове и зеленчуци.

Доста често, когато си купуваме някакъв продукт, може да забележим, че количеството на солта не е споменато. На етикета е обозначено само съдържанието на натрий.

За да разберем какво е количеството на солта, е необходимо да умножим натриевото съдържание, което е посочено, по 2.5.

Солта трябва да се избягва, тъй като високите нива на сол в организма увеличават значително риска от инфаркт.

Минали проучвания показват, че ако консумираме сол по-малко, отколкото е горната граница (6 грама дневно), можем да понижим риска от инсулт – съответно с 24 % и от инфаркт – с 31 %.

Предишно разработки по темата, проведени от учени на Калифорнийския университет в Сан Франциско, Станфорд и Колумбийския университет също засяга въпроса със солта.

Според резултатите от него ограничаването на количеството сол може да се сравни с благотворното влияние, което оказва намаляването на цигари или похапването на мазни храни.

Учените установили, че ако всеки американец намали дажбата на сол дневно на половина, това означава значително по-малко здравословни проблеми на година.

Експертите твърдят, че ще има от 60 000 до 120 000 по-малко нови случая на сърдечно-съдови заболявания, както и между 54 000 и 99 000 по-малко инфаркта.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати