gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Баклата гони сънливостта и зарежда с енергия

Баклата гони сънливостта и зарежда с енергия

Бакла

Баклата е незаслужено пренебрегвана от много домакини, а тя е вкусен и полезен продукт, който зарежда тялото с енергия и гони сънливостта.

Баклата е използвана често в средиземноморската и американска кухня, а също така и в индийската. Баклата е ценен доставчик на енергия за организма, тъй като съдържа голямо количество белтъчини, които се доближават до белтъчините в месото. Баклата съдържа повече белтъчини от много други бобови растения.

Баклата съдържа също така много ценни витаминивитамин А, витамини от групата В, които са много важни за нервната система, витамин С, витамин Е, фолиева киселина, а също така важния витамин К.

Ползи от бакла

Баклата е полезна за организма и защото съдържа калий, калций, магнезий, желязо, фосфор, натрий, селен и цинк. Не се препоръчва да се прекалява с баклата в менюто на малки деца. Тя не се препоръчва и при подагра, а също така при някои заболявания на стомаха.

Баклата се препоръчва и като заместител на кафето и дори на енергийните напитки, тъй като тя съдържа много ценна аминокиселина. Тя се намира само в някои продукти.

Това е аминокиселината тирамин, която стимулира изхвърлянето на норадреналин в мозъка. Така организмът е зареден за още дълго време с енергия и ако хапнете бакла, няма да искате да заспите скоро.

Ориз с бакла

Не се препоръчва да се дават ястия от бакла на деца след 16 часа, както и на възрастни, ако искат да заспят бързо. Ако консумирате вечер бакла, след това много трудно можете да заспите.

Ако искате да се чувствате заредени за дълго време с енергия и да не ви се спи, хапнете ястие от бакла. Това е полезно когато ви предстои много работа или трябва да се концентрирате върху учене преди важен изпит.

Баклата е много вкусна, но като цяло не е много популярна, тъй като вкусът й е с лека горчивина. Но преди да излезе зеленият фасул, баклата е ценен негов заместител, тъй като узрява преди него.

С бакла се приготвят много вкусни ястия, които са със специфичен вкус и зареждат енергизират организма. С бакла може да се приготви пюре и супа, които са полезни и вкусни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати